Общ преглед на цените за декинг дъски WPC

В допълнение към необработените естествени дървета като Bangkirai или Douglas ела и импрегнираните гори за използване на открито, много модерен материал завладява областта на декинга, особено през последните години: WPC. В много случаи обаче е малко по-скъпо от естественото дърво.

WPC - естествена пластмаса

WPC е така нареченият композит - той се състои от около 30 - 50% смляно дървено брашно и специални полимери. Това прави WPC настилките много по-устойчиви на влага и - поне това твърдят производителите - също много по-издръжливи.

  • Прочетете също - Полагането на WPC декинг е просто обяснено
  • Прочетете също - Трябва ли настилката да е от WPC или дърво
  • Прочетете също - Кои дъски за настилка са най-добри

За разлика от естественото дърво, WPC се произвежда изцяло индустриално. Въпреки много ефективните производствени методи, цената винаги е малко по-висока от тази на домашно, необработено естествено дърво. С оглед на по-дълъг срок на годност обаче цената може да се изплати.

Има разлики в цените за WPC, по-специално поради вида на дървесината, използвана в продукта, но също и дела на дървесината, който не е еднакъв при всички продукти.

Какво да търсите при покупка

За разлика от естественото дърво, видът на дървесината, използван с WPC, играе само подчинена роля в издръжливостта на настилката - има по-голям ефект върху външния вид на настилката. Така че можете да закупите уверено WPC декинг, направен от по-евтин вид дърво.

Колкото по-висок е делът на дървото, толкова по-естествено изглеждат WPC плоскостите. Тъй като дървото обаче често е по-скъпо от пластмасата, това понякога влияе и върху цената. Винаги, когато имате възможност, решете кое ви подхожда най-много, тъй като това често е трудно да се определи в картините.

Цени на избрани доставчици (към 2013 г.)

WPC декинг дъска
4880 x 140 мм, външен вид на Банкирай Holzprofi24.де 4,39 EUR / ходов метър
138 х 21 мм, дъска с кух профил wpc дъска.де 6.73 EUR / rm
WPC декинг
4880 x 140 мм, структурирано сиво Holzprofi24.де 4,99 EUR / ходов метър
138 х 21 мм, първокласна дъска wpc дъска.де 10,26 EUR / rm

Общи разходи за строителство

За WPC се изисква и специална подструктура, изработена от същия материал - тук можете да приемете около 20 евро за 4-метров елемент. Освен това има и необходимия закрепващ материал и страничните панели.

Без бетонна основа е необходимо и уплътнено чакълесто легло с полагащ слой пясък и точкова основа от тротоарни плочи, за да може да се изгради стабилно конструкцията на терасата. Така че тук има постоянно значителни допълнителни разходи за изграждане на терасата.