Цени за гипсокартон

Цените на материалите в гипсокартонни конструкции не са еднакви навсякъде - като правило, това винаги зависи от производителя, от закупеното количество, от възможните предложения от търговеца и от необходимото качество на материала. Следователно сравнението на цените е препоръчително предварително. Освен това винаги трябва да обмисляте добре какво всъщност имате нужда - някои неща често са излишни, като например гипсокартон, импрегниран срещу влага в кухнята, например. Или гипсокартон, който е много по-скъп от гипсокартона.

Двама големи производители

Широката област на строителството на гипсокартон е доминирана предимно от две компании и техните продукти: Saint Gobain с марката Rigips, която на практика е синоним на гипсокартон в целия ъгъл от гипсокартон, и компанията Knauf. И двете предлагат не само плочите, но и пълната гама от аксесоари. По-малки компании като Lafarge понякога също могат да бъдат намерени в търговията, обикновено те са по-евтини от продуктите на двата бранда. В магазина за железария също има много марки без име, особено когато става въпрос за допълнителни продукти като пълнител за фуги, грунд и други подобни, които често имат значително по-ниски цени, но не винаги са с достатъчно качество.

  • Прочетете също - Ъглови предпазни релси за гипсокартон
  • Прочетете също - разходи за гипсокартон
  • Прочетете също - инспекционни клапи в гипсокартон

Ориентировъчни цени за гипсокартон

При гипсокартона цената се дължи преди всичко на дебелината на избраната плоскост, а понякога и на размера на плоскостта - специалните размери винаги са по-скъпи от стандартните размери. При тези можете да очаквате около шест евро на квадратен метър, при 18 милиметра цената е около наполовина по-скъпа, около девет евро. Очевидно най-скъпи са композитните панели с изолация на гърба, те лесно могат да струват до 20 евро на квадратен метър. Импрегнираните и защитени от пожар панели често са дори малко по-евтини от просто импрегнираните панели - със стандартна дебелина 12,5 милиметра те също са около 10 евро.

Цените на изолационния материал са много различни, в най-добрия случай можете да приемете около 6-7 евро на квадратен метър за минерална вата, с по-качествена изолация това може да достигне до четири или пет пъти повече.

Що се отнася до профилите на стойките, можете да приемете около 2 до 4 евро на работен метър за опростените версии на UW и CW профили. Малките предмети като винтове и дюбели често са доста евтини от марките без име, докато дребните предмети, свързани със суха конструкция, като съединители и други подобни, често са доста скъпи в сравнение с профилите.