Цени за липово дърво

Липовото дърво се използва почти само за специални цели - например за изработване на музикални инструменти или за занаяти като дърворезба. В тази статия можете да разберете какви цени трябва да се изчислят за нарязан дървен материал и какво обикновено струва липовото дърво като дърво за багаж.

Цени на дървен материал

Рядко има търсене на дървесина от липа, но все още обикновено е лесно да се получи от специализирани търговци на дървен материал. Цените за нарязан дървен материал обикновено се базират на размерите и дебелината на нарязания дървен материал. Те варират от около 600 до 750 евро на м³. Следователно липовото дърво обикновено е приблизително толкова скъпо, колкото буковото дърво, най-често използваното в Германия.

  • Прочетете също - липово дърво - дървото, направено от художника
  • Прочетете също - цени за торкрет
  • Прочетете също - Примери за цени на бетонни тръби

Варовикови части за дърворезба и струговане

Липовото дърво е популярно дърво за дърворезба и струговане, защото с него се работи сравнително лесно и може да се работи добре във всички посоки. Обикновени парчета и парчета често могат да бъдат получени за 2-3 евро на парче, дори ако дървото е без възли. С качеството на дървесината и зърното, а често и със периода на съхранение (понякога 8-10 години), цената на отделните парчета и парчета също се увеличава.

Варово дърво като дърво от ствол

При дървения ствол цената на липовата дървесина основно зависи от класа на качеството (маркиран с буква) и класа дървесина (маркиран с цифра). Дори за клас качество C обикновено трябва да изчислите около 70 EUR нагоре (нетна цена). Колкото по-високо е качеството на дървесината, толкова по-висока е цената. Възможни са и цени от около 500 EUR (1 EUR за кг).

Варовото дърво като дърва за огрев

Като дърва за огрев относително меката липа е по-подходяща за осветление или отопление в преходния период. Той изгаря относително бързо и генерира около една четвърт по-малко топлина на кубичен метър от буковата дървесина. Винаги трябва да имате предвид това, когато купувате дърва за огрев и сравнявате цените в кубически метри.

Видът на дървесината съответства на топлината на кубичен метър калоричност

..

Литри отоплително масло

Букова дървесина 2.100 kWh 210
Дъбово дърво 2.100 kWh 210
Варово дърво 1.500 kWh 150

В този случай цената на метър за липово дърво трябва да бъде поне с една четвърт по-ниска от тази за букова дървесина, в противен случай ще получите лоша сделка.

Съвети и трикове По принцип винаги ви е най-добре да обслужвате при отопление с твърди видове твърда дървесина, като букова дървесина или дъбова дървесина - те изгарят дълго време и отделят много топлина. При меките видове дървесина трябва да добавяте по-често и със същото количество дървесина (в твърди кубични метри) получавате значително по-малко топлина.