Цени и ценови фактори за гранит

Цените на гранит се състоят от няколко преки и косвени фактора. Наличното количество, търсенето и усилията, свързани с демонтажа и транспорта, имат пряк ефект. Косвени фактори са обработката, мястото на произход и вида на употреба.

Големи разлики в цената и качеството

По принцип, колкото по-голям е делът на кварца в гранита, толкова по-ценен и скъп е камъкът. Кварцът увеличава твърдостта и плътността и осигурява оптически популярния ефект на слюда. Цените на гранит варират от по-малко от петдесет евро на кубичен метър до над хиляда евро за същата сума. Повечето от гранитите, използвани за изграждане на первази на прозорците и като плочи за подови настилки, са в ценовия диапазон от петдесет до 150 евро на течащ метър или квадратен метър.

  • Прочетете също - Цените на гранитните стълби варират
  • Прочетете също - цените на стълбите от гранит зависят от вида на конструкцията
  • Прочетете също - Гранитни плотове: Различни цени в зависимост от целта

Гранитът за вътрешна употреба може да се купи много по-евтино, отколкото за външна употреба. Порестата скала абсорбира вода, което води до податливост на замръзване. Само особено гъсти сортове, които са допълнително защитени чрез запечатване или импрегниране, могат да издържат на замръзване. Цветът или текстурата на гранита има по-малко влияние върху цените. Тъмнозърнестият гранит обикновено е по-евтин от по-светлите и цветни цветове поради изобилието си.

Типични цветове и ефекти

Външният вид и цветът на гранита се състоят от различни добавки и съставки, които също могат да реагират на влиянията на околната среда.

  • Ефект на слюда чрез безцветен кварцит
  • Бели и сиви зърна поради полевия шпат
  • Светло-тъмен контраст поради съдържание на слюда
  • Синьо-сиво или розово поради по-редки кварцити, които са чувствителни към UV светлина
  • Червени железни атоми, които могат да ръждясат гранита

Приблизително толкова струва гранитът

Най-простите, устойчиви на замръзване гранити под формата на плочи за вътрешна употреба струват около двадесет евро на квадратен метър. Почти всеки цвят и текстура се предлага за до 150 евро. За външната площ трябва да се очакват цени от сто евро на квадратен метър.

Така че можете да спестите

Някои компании и кариери от естествен камък предлагат т. Нар. Неизмерими маси в завода. Ако имате довършителни машини и възможности за транспорт, можете да намерите евтини материални разходи тук.

Съвети и трикове Гранитът от азиатски източници понякога се разгражда чрез взривяване и "ремонтиран " с течен кварц. Ако вашият гранит идва от Азия, преди да купите, прегледайте неговия гранит за фини пукнатини, раздразнение на цвета или подутини.