Гипсова основа като грунд за декоративни мазилки

Грундът за мазилка е грунд за мазилка, който се нанася върху стената преди мазилка. Да не се бърка с грунд, който се нанася върху мазилката. Мазилката прилепва по-добре и се предлага за различни мазилки.

Какво представлява мазилката?

Бои, лакове или дори мазилки просто биха се отлепили, ако не беше боядисана основа от гипс. Например върху него може да се нанесе триеща мазилка или мазилка на рула (49,99 € в Amazon *) . Той гарантира, че тази мазилка се придържа и към най-трудните повърхности.

  • Прочетете още - Обемна мазилка като плътна мазилка за сутеренни стени
  • Прочетете още - Екологични мазилки
  • Прочетете още - Съвети за гладка мазилка на закрито

Можете да намерите основни гипсови продукти във всеки добре снабден железарски магазин. Обикновено се предлагат като смеси, подходящи за повечето видове мазилки. Ако обаче искате да нанесете специална мазилка, като варова или глинена мазилка, тогава основата на мазилката трябва да е особено подходяща за тази мазилка.

Коя мазилка за кой тип мазилка?

Тъй като всяка мазилка, независимо дали е бетон, гипс или глинена мазилка, има различни свойства, основата на мазилката трябва не само да бъде съобразена с този вид мазилка, но и с по-късния цвят. Но коя мазилка върви добре с коя мазилка и коя цветова система?

Вид мазилка Идеален грунд (€ 36,80 на Amazon *) подходящ цвят
Бетонна мазилка универсална гипсова основа Емулсионни бои или бои, съдържащи силикат
Гипсова мазилка отворена порна, паропропусклива мазилка Дисперсионни силиконови бои с неорганични свързващи вещества
Глинена мазилка Силикатен грунд Силикатни бои

Какви са задачите на гипсова основа?

Намалете абсорбцията

Мазилката, шпатулата или лепилото за плочки, например, биха премахнали водата твърде бързо, което значително влияе върху настройката на материала. Основата на мазилката гарантира, че различните повърхности имат приблизително еднаква абсорбция.

Втвърдява и свързва прах

Често стените в старите сгради са толкова пясъчни, че трябва да бъдат предварително обработени. Тук се изисква гипсова основа с добра дълбочина на проникване.

Медиация на адхезия

Много гладки или непоглъщащи основи пречат на последващото нанасяне да прилепне достатъчно. Основата за мазилка осигурява сигурна адхезия тук.

Млъкни

Основата на мазилката също трябва да има блокиращ и импрегниран ефект, който предотвратява по-късно проникване на никотин, сажди или гелове в повърхността.

Съвети и трикове Гипсова основа е много подобна на блокираща основа. Той също така предотвратява проникването на пигменти в по-късната мазилка. За разлика от блокиращата основа, основата на мазилката все още е леко зърнеста. Той обаче е подходящ само за декоративни мазилки, които не са по-дебели от 3 милиметра. По-дебелите мазилки изискват различен грунд!