Почистване на мебели от ратан - това е най-добрият начин да го направите

Мебелите от ратан също се нуждаят от минимум грижи и разбира се трябва да се почистват редовно. Можете да прочетете за най-добрия начин за почистване и за какво да внимавате в нашата статия.

Почистване на мебели от ратан

По принцип е достатъчно от време на време да избърсвате мебелите от ратан с влажна кърпа. Ако използвате топла сапунена вода за това, това обикновено е напълно достатъчно за почистване. Не работете твърде мокро, в противен случай ратанът може да набъбне и да се повреди. Винаги оставяйте мебелите да изсъхнат старателно след почистване.

  • Прочетете също - Почистване на плетени мебели - това е най-добрият начин да продължите
  • Прочетете също - мебели от ратан: какви грижи са необходими?
  • Прочетете също - възстановяване на мебели от ратан - на това трябва да обърнете внимание

С мебелите от ратан, които използвате на открито (например в градината или на терасата), вероятно ще трябва да почиствате по-често. Отново, топлата сапунена вода е най-доброто почистващо средство. Топлата вода старателно отстранява замърсяванията, мазнините и праха, без да уврежда ратана.

От друга страна, не трябва да използвате други почистващи препарати. Ратанът е (предимно необработен) естествен материал и като такъв е съответно чувствителен към всички сурови или агресивни почистващи препарати.

Химическо чистене

Можете лесно да премахнете трохи, рохкав прах и други груби замърсявания с прахосмукачката. Най-добре е да използвате приставката за мека четка на вашата прахосмукачка.

Микрофибърните кърпи също са подходящи за химическо чистене. Можете също да използвате мека метла или много мека четка.

Мерки за поддръжка

Изтриването на мебели от ратан от време на време със солена вода може да върне избледнелите мебели към живота. Можете също да използвате специални масла за грижа с оцветяващи пигменти - тези масла също помагат да придадете на вашите мебели от ратан напълно нов блясък.

Почистването като грижа

Редовното почистване също помага за овлажняване на ратана от време на време. Това е важно, тъй като прекомерното излагане на слънце може да доведе до изсъхване на ратана и след това да стане крехък и крехък. Редовното влажно почистване помага да се забави този процес много значително.

Съвети и трикове Отвън, определено трябва да сте сигурни, че предпазвате мебелите от прекомерна слънчева светлина и мръсотия - например с подходящи защитни качулки, които дърпате, когато не използвате мебелите. Защитата срещу замръзване и сняг също е важна, тъй като и двете плетени мебели могат да бъдат изключително запушени. Затова е най-добре винаги да презимувате вашите мебели от ратан на закрито, а не на открито.