Възстановяване на мебели от ратан - трябва да обърнете внимание на това

Ако имате със себе си стари или дори антични мебели от ратан, често искате да ги възстановите, за да им върнете предишния блясък. Прочетете нашата статия за това за какво да внимавате и какво можете да направите.

Потърсете щети

На първо място, става въпрос за търсене на повредени места в старото парче. Те трябва да бъдат ремонтирани щателно. Можете лесно да поправите малки повреди сами, като замените нишките от ратан, докато по-големите повреди или повреди на носещите части или подпори често стават по-сложни.

  • Прочетете също - мебели от ратан: какви грижи са необходими?
  • Прочетете също - Почистване на мебели от ратан - това е най-добрият начин да го направите
  • Прочетете също - Боядисване на мебели от ратан - на това трябва да обърнете внимание

Ако вашата мебел не е повредена, можете веднага да започнете да почиствате.

Основно почистване

Ратанът определено трябва да се почисти старателно преди обработката. Това включва:

  • химическо чистене
  • мокро почистване
  • консервант или освежаващо лечение

Химическо чистене

Първо отстранете грубата мръсотия от мебелите. За това можете да използвате кърпи от микрофибър, алтернативно меки четки или приставка за четки за прахосмукачката.

Винаги се уверете, че четките са възможно най-меки, за да не получите допълнителни драскотини по мебелите си.

Мокро почистване

Когато сте почистили старателно химическите мебели, измийте ги старателно с мека гъба и топла сапунена вода. Като сапун можете да използвате неутрален сапун или обикновен извара. И двете премахват мръсотията, мазнините и старите отлагания доста старателно и в същото време много внимателно за ратана.

Запазващо или освежаващо лечение

Старо домашно лекарство е старателно да изтриете стареещите мебели от ратан със сол. За целта смесете солта с малко вода и с помощта на мека гъба изтрийте. Това показва оригиналния цвят на ратана и премахва незначителното обезцветяване.

Като алтернатива можете да обработите ратановите плетени изделия с оцветяващо масло за грижа. Тези масла често дават невероятни резултати и освен това запазват ратана и го предпазват от изсушаване.

Вместо такава обработка, можете също да рисувате или лакирате ратановата мрежа. Уверете се обаче, че използвате подходящи бои и лакове.

Съвети и трикове Можете да повтаряте подхранващи маслени процедури непрекъснато. Вашите стари мебели от ратан ще се освежават отново и отново по отношение на цвета и ще изглеждат все по-добре с времето.