Пушенето на балкона

По принцип тютюнопушенето вече се превърна в проблем, който поражда някои странни правни пориви. Независимо от това, отдавна се смята, че поне забраната за пушене на балкон би ограничила личните права на пушача. Но тук изглежда има промяна в стигмата.

Пушенето в лична обстановка и следователно на балкона

Някои от забраните за пушене, съществували през последните години, са разбираеми. Но всъщност не всички - независимо дали сте пушач или непушач. Дълго време беше пощадена най-интимната зона на човек, а именно неговото жизнено пространство. Отново и отново тук се чуваха грандиозни съждения, когато фанатиците, които не пушат, дори искаха да изведат пушачите от апартамента си.

  • Прочетете още - Покривът за балкон
  • Прочетете още - Срещу чумата: Репелент за врабче за балкона
  • Прочетете също - Покриване на балкон

Засега несъгласие с тенденцията към пушачи в ястия

Тази група вече може да получи първи частичен успех. Дълго време имаше повече разногласия между съдилищата по въпроса дали е възможно да се пуши на балкона или терасата. Или дали, за разлика от това, е ограничение за съседа. В някои случаи това доведе до това балконът да се превърне в причина за намаляване на наема.

Някои съдилища забраняват на наемателите да пушат и да правят барбекю на балкона

В отделни случаи беше забелязано, че съдилищата всъщност признават ограничение за съседите, които не пушат. На първо място тук трябва да се спомене хамбургското ястие. Това решение не е изненадващо тук, защото според мнението на съда на ханзейския град барбекюто на балкона също би било неразумно за съседите.

Решението на BGH изглежда бележи промяна

По-голямата част от съдилищата потвърдиха, че забраната за тютюнопушене на балкона трябва да бъде приравнена на ограничение на личностното развитие, т.е. би нарушила основните права. Сега обаче решение на Федералния съд от 2015 г. поне на пръв поглед изтри тази точка (BGH AZ: V ZR 110/14, 16.01.2015).

Споразумението между наемател и наемодател спрямо трети страни е нищожно

Дори ако е сключено съответно споразумение между наемодателя и наемател на пушачи, което разрешава пушенето на балкона, това споразумение не трябва да засяга отрицателно правата на трети страни. В този случай това би бил съседът за непушачи. Според решението обаче заповед не се дава, ако има незначително прекъсване.

Незначително за разумен човек

BGH също се е произнесъл, когато е без значение. Обаче отново да се интерпретира по типично гъвкав начин. Следователно е незначително, ако среден, нормално разбиращ човек прецени на балкона на съседа, който се чувства обезпокоен, че неприятността от пушенето всъщност е незначителна.

Но какво е разумен човек?

Това автоматично повдига въпроса как да се определи среден, разбиращ човек. Така е и остава субективно. Точно както не винаги е част от свободното развитие в Германия да има барбекю на балкона. Така че все още ще има много причини за спор относно пушенето на балкон, особено след това решение на BGH.

Съвети и трикове В домашния дневник ще намерите много други интересни статии и съвети, които също разглеждат правната ситуация на балкона. Например, за да се изчислят квадратните метри на балкона за прогнозния наем, когато джакузи, джакузи, детски басейн или басейн за деца могат да бъдат или да не бъдат поставени на балкона.