Свързване в мрежа на детектори за дим помежду си: Как работи?

В случай на пожар детекторите на дим, свързани помежду си, едновременно задействат аларма, което е голямо предимство, когато стаите са отдалечени. Така че няма да пропуснете далечния звуков детектор! Но как могат да бъдат свързани мрежови аларми??

Мрежови детектори за дим по радио

Специалните радиодимомери са идеални за работа в мрежа в големи сгради. По-специално фирмените сгради и складове се възползват от радиомрежите, което прави дори далечните пожари „безпогрешни“.

  • Прочетете също - Тези разходи са направени за аларми за дим
  • Прочетете също - Правилното положение на детектора за дим
  • Прочетете също - На какво се основават цените за детектори за дим?

Определено се нуждаете от няколко устройства от един и същи тип за безжична мрежа; различни системи обикновено не могат да се комбинират помежду си. Някои радиосистеми имат практично централно приемащо устройство.

Предимства на безжичната мрежа

  • Полагането на кабели не е необходимо
  • няма мръсотия, няма шум по време на инсталацията
  • възможно просто използване на съществуващите 230 V контакти
  • Детектор за дим готов за употреба бързо
  • Безжичната мрежа може да се използва и за други детектори на опасност

Мрежови детектори за дим чрез кабел

Кабелната мрежа за димни детектори е особено полезна в нови сгради, тъй като инсталирането в съществуващи сгради създава много шум, мръсотия и работа. Кабелните детектори за дим изискват двужилен кабел за свързване.

Кабелната мрежа се характеризира с по-голяма надеждност, тъй като захранването винаги идва от контакта. Радиодетекторите, от друга страна, често имат само батерии, които също трябва да захранват радиомодула.

Голямото предимство на радио и кабелни мрежови детектори за дим

С радио или кабелни мрежови детектори за дим, алармата ще стигне и до вас на третия или четвъртия етаж, ако в мазето избухне пожар. Не се губи ценно време при евакуация на сградата и предупреждаване на пожарната.

На това трябва да обърнете внимание!

Ако искате да свържете вашите димни аларми, уверете се, че устройството, задействащо алармата, се намира лесно при пазаруване. Някои системи не позволяват това, тогава в случай на съмнение дори не знаете къде точно е източникът на пожара и също така е трудно да проверите за фалшиви аларми.

Дистанционното управление позволява, например, всички детектори на дим да бъдат изключени, с изключение на действителния спусък за аларма. По този начин можете бързо да намерите мястото, където е установено развитието на дим.

Съвети и трикове Технологията ретранслатор превръща всички мрежови детектори за дим едновременно в приемници и предаватели. Такава система е подходяща за особено големи сгради: всяко устройство в радио мрежата може да бъде надеждно достигнато.