Аларми за дим в частни жилищни помещения: Какво казва новата наредба?

Понастоящем повечето германски федерални провинции са приели наредба, която прави алармите за дим задължителни в наети и заети от собствениците апартаменти. Какво казват отделните правни разпоредби - и какви срокове има?

Правни подробности относно разпоредбите за алармена система за дим

Всяка федерална държава сама регулира правното основание за алармите за дим, така че има някои отклонения в зависимост от региона. По принцип обаче детекторите на дим трябва да бъдат инсталирани както в апартаменти под наем, така и в обитавани от собствениците.

  • Прочетете също - Тези разходи са направени за аларми за дим
  • Прочетете също - Правилното положение на детектора за дим
  • Прочетете също - На какво се основават цените за детектори за дим?
  • В повечето федерални провинции собственикът на съответния апартамент е единствено отговорен за инсталацията, дори в случаите на имоти под наем. В Мекленбург-Западна Померания собственикът (наемателят) трябва да инсталира димната аларма.
  • Съгласно законовата наредба, поддръжката е отговорност или на собственика, или на потребителя, което също се регулира различно от държава до държава.
  • Основното изискване за детектор на дим се прилага за всички ремонти и нови сгради от определена дата. В Рейнланд-Пфалц крайната дата е определена за 2003 г., в Бавария - за 2013 г.
  • По-старите апартаменти имат специално задължение за преоборудване, което е между 2014 г. (Баден-Вюртемберг) и 2018 г. (Тюрингия).
  • Според федералните държавни разпоредби, някои стаи трябва да бъдат оборудвани с детектор за дим във всеки случай, включително всички спални, детски стаи, както и коридори и евакуационни пътища от общите стаи.

Кой плаща за димните аларми и тяхната поддръжка?

Собственикът на съответния апартамент обикновено поема разходите за закупуване на димната аларма. Наемателят купува устройствата само в Мекленбург-Западна Померания, но може да ги вземе и в новия апартамент при преместване.

Детекторите за дим не струват много, евтините устройства се предлагат между 3 и 5 EUR. Разбира се, можете да си купите и особено висококачествен детектор от 10 EUR нагоре.

Съвети за сглобяване

Инсталирайте димната си аларма на тавана, никога на стената. Димът винаги се издига нагоре. Изберете място в средата на стаята, винаги на най-малко 50 см от най-близката стена или парче висока мебел.

В случай на наклонени тавани, не монтирайте детектора на дим в горната част на тавана, а по-скоро на наклона, на около 50 до 100 см от горния ръб. Въздушни възглавници могат да се образуват в горната част, блокирайки дима.

Съвети и трикове Наемодателите обикновено имат право да прехвърлят направените разходи за поддръжка на наемателите. За да сте в безопасност, консултирайте се с финансов специалист отново!