Събиране на дъждовна вода без покрив

Дъждовната вода е изключително ценна за напояване на градините, но също така и за акваристиката. Но не всеки има своя собствена площ на покрива за събиране на дъждовна вода. Можете да разберете в нашето ръководство как можете да събирате дъждовна вода без покрив.

Дъждовен улей без покрив?

Най-лесният начин за събиране на дъждовна вода е, разбира се, с помощта на дъждовна канавка и водосточна тръба. Дъждовният улей не е задължително да бъде прикрепен към неподвижен покрив. Оранжериите от фолио или павилион например също са подходящи за закрепване.

  • Прочетете още - Двуслойният покрив
  • Прочетете също - защита на гълъбови опашки за покрива
  • Прочетете още - Оптимален контрол на птиците на покрива

Има специални улучни системи за фолиеви растения, които могат просто да бъдат залепени към павилион, който е поставен в градината през лятото, можете да прикрепите улей и водосточна тръба и по този начин да напълните дъждовна цев със събраната вода.

Хващайте дъждовна вода с брезенти

Основният принцип винаги е един и същ при събиране на вода с помощта на брезент. Разпъвате брезент и превеждате водата през точка в събирателен контейнер.

Използваният брезент, разбира се, трябва да е водоотблъскващ; подходящи са слънчеви платна, плат за палатки или платна. Разбира се, можете да използвате и търговски брезент от плат. Имате различни опции за опъване на брезент в градината и можете да използвате ротационната си сушилня за дрехи, за да хванете дъждовна вода.

Събирайте дъждовна вода с ротационна сушилня за дрехи

  • Отворете въртящата се сушилня за дрехи.
  • Поставете върху него брезента, който искате, и го изрежете до подходящия размер.
  • Закрепете брезента към ротационната сушилня за дрехи с кабелни връзки, като се уверите, че мушамата е леко опъната.
  • Изрежете дупка в центъра на брезента.
  • Прикрепете парче градински маркуч към дупката. За целта използвайте подходящо лепило или изолационна лента. Лентата трябва да е водоустойчива, така че маркучът да не се сваля, когато вали.
  • Поставете края на маркуча в малка дъждовна цев или голяма кутия

Разтегнете брезента

Ако в градината има достатъчно място, можете просто да разтегнете брезент с желания размер и да събирате вода на относително големи площи. Обикновените мушами могат да имат размери до 6 х 8 м и дори по-големи.

Намерете подходящи опорни точки в градината. Подходящи са дървета или други неподвижни опорни точки на площадката, можете също да работите със стълбове за палатки и колчета. Както при ротационната сушилня за дрехи, създайте наклон към средата на брезента, можете просто да използвате камък. Това създава вид фуния, в която водата може да се събира. Така събраната вода се подава в събирателен съд с градински маркуч.