Как се почиства фугиращата смес за баня

Съединенията в плочки с плочки са толкова незабележими и познати, но имат всичко: и това в истинския смисъл на думата. Защото тук могат да се събират цели групи микроорганизми. Това може да доведе до мухъл и обезцветяване. Предлагаме няколко метода за премахване по-долу.

Почистете правилно фугиращата смес за баня

Повечето бани имат два вида фугираща смес:

  • Прочетете също - Как да почистите фугиращата смес в банята
  • Прочетете също - Как да почистите банята с оцет
  • Прочетете още - Поправяне на фуги в банята
  • Гипсови фуги
  • Силиконови фуги

Гипсовите фуги седят между плочките, с които е облицована банята. Пропуските между санитарните помещения като вани, вани, мивки и стени са запълнени със силикон. В зависимост от различните им свойства на материала, мръсотията и нейното отстраняване също изглеждат по различен начин.

Гипсови фуги

В гипсовите фуги частиците мръсотия се утаяват в малките пространства между финозърнестата текстура. Когато мазилката е по-стара и частично повредена, има още повече места, където може да се отлага мръсотия. Ако повредата се случи няколко пъти по цялата повърхност на плочките, помислете за подновяване на мазилката.

За почистване използвайте инструмент, с който лесно можете да проникнете в фино-зърнестата повърхностна структура на ставната мазилка: стара четка за зъби или метална гъба могат да свършат добра работа тук. Ефективен и напълно без замърсител метод е третирането на ставите с парочистачка.

Най-добрият начин да получите химическа помощ за разтваряне на мръсотията е содата. Натриевата сол има отлични свойства за разтваряне на мръсотията и освен това е екологична и евтина за закупуване.

Силиконови фуги

При силиконовите фуги всичко се държи малко по-различно. Каучуковата природа на материала, който идва от пластификаторите и пълнежните материали, които съдържа, го прави много податлив на отлагания на сапун и мръсотия въпреки гладката повърхност. Това от своя страна ги прави среда за размножаване на бактерии и спори на плесени без постоянна вентилация и почистване. Можете да разпознаете мухъл, който е нараснал от черни петна.

Най-добре е да почиствате пожълтели или заразени с плесени силиконови фуги с оцетна есенция. Накиснете парцал със смес от оцет и вода и разтрийте силиконовата става с него. В случай на упорити замърсявания, поставете напоената кърпа върху ставата и оставете агента да работи през нощта. Обаче и по този начин няма да забиете плесен. След това тук трябва да бъде намерен химически препарат за отстраняване на плесени на основата на хлор или нова фуга.