Rigips влагоустойчиви панели за банята

При производителя на Rigips тези дъски принадлежат към „зелената серия“ - те са импрегнирани в сърцевината и следователно подходящи и за райони с постоянно висока влажност. До каква степен това се отнася за баните, зависи от структурните условия, в повечето бани има само кратък период на по-висока влажност, така че - много по-скъпите - влагоустойчиви панели не винаги се използват тук. Същото важи и за кухненските стаи. DIN също не изисква тези H2 панели (съгласно EN 520 EU) за бани. Обикновените панели от гипсокартон също могат да се използват с подходящо уплътнение.

Само влагоустойчивите панели в никакъв случай не са достатъчни!

Това, което определено трябва да имате предвид, е, че влагоустойчивите панели сами по себе си не осигуряват достатъчна защита на стената - първо, влагоустойчивите панели могат също да абсорбират влагата по режените ръбове и дори импрегнираният от сърцевина панел никога не е адекватно защитен пръскайте вода. Следователно внимателната изолация във влажни помещения обикновено е най-важната, а не толкова използваният материал на панела. Съвместното шпатула, което е проектирано специално върху мокри помещения, е абсолютно необходимо, обработката трябва да се извърши по-специално и подходяща за напълно чиста, така че нарязаните ръбове на плочите да не проникнат влага. При всички случаи трябва да бъдат покрити с прибавка от 50%, след като всички посоки с филми за течен уплътнител, тръби и други подобни трябва да бъдат запечатани с запечатващи ленти и запечатващи ръкави. След това трябва да бъдете вмъкнати директно в течно уплътнителното фолио.

  • Прочетете също - зависи от тавана на банята с твърди
  • Също така прочетете - твърди табела за самостоятелно събрание
  • Също така прочетете - кои винтове за твърди?

За реални "мокри помещения" също съчетават плочите на помещенията в влага до техните граници

Като грубо ръководство може да се приеме, че влагоустойчивите панели могат да издържат на постоянна влажност от около 70%, без да се повреждат. Въпреки това, ако степента на влажност във въздуха е по-висока непрекъснато или за много дълги периоди от време, например в търговски използвани душ кабини или парни бани, тогава трябва да се използват други панелни решения, тъй като влагоустойчивите панели по принцип вече не могат да се справят с такива условия невредими. Една от възможностите тук е, например, новоразработеният Glasroc H, който е напълно хидрофобен и също огнезащитен. Това е добра, по-лека и значително по-евтина алтернатива на панелите от калциев силикат или подобни строителни материали и може да се монтира и в много влажни помещения и мокри помещения.