Напълнете гипсокартон и пясък, ако е необходимо

Панелите Rigips са най-често използваният материал за рисуване на стени, окачени тавани и разширяване на тавански помещения. Челните съединения и отворите за винтове трябва да бъдат запълнени за облицовката на панела. Гъвкавият гипсокартон също е популярен, тъй като е относително лесен за пълнене и шлайфане.

Основното обезпрашаване е от съществено значение

Новите и неповредени гипсокартони обикновено се пълнят много лесно. Трябва да се вземе предвид образуването на прах, присъщо на материала. Много финият прах, подобен на облак, трябва да бъде напълно отстранен, за да се гарантира сцеплението на пълнителя (4,25 евро на Amazon *). По-специално ръбовете на челните съединения и пробитите отвори трябва да се почистват без власинки.

  • Прочетете също - изравняване на гипсокартон и, ако е необходимо, шлайфане
  • Прочетете още - Пълнител от гипсокартон с Uniflott
  • Прочетете също - Как успешно да попълните слотове

За да се увеличи адхезивната повърхност за пълнителя, препоръчително е да се изреже скосен или скосен ръб. С остър килим или нож гипсокартонът е снабден с възможно най-„остри“ ръбове. След това краищата се избърсват с мека четка и се намазват с влажна кърпа, за да се отстранят дори най-фините прахови частици.

Помощна лента от плат

За по-голяма простота може да се използва лента от плат като опора за пълнителя за запълване на процепите между отделните панели. Подобно на постелки от плат или спомагателни мрежи, той помага за преодоляване на вдлъбнатините и стабилизира този преход.

Посока и последователност на пълнене

Пълнежът започва отдолу на хоризонталните шлицови фуги. Оттам хоризонталните прорези се запълват от двете страни. След това вертикалният процеп между тях се запълва с шпатула до около един сантиметър над горната хоризонтална фуга. Накрая отворите за винтове се запълват. С пълнителя Uniflott, специално разработен за гипсокартон, на час могат да се запълнят около три до четири метра прорези или фуги.

Грубо гладка или пясъчна

Ако като облицовка на стени се планира текстуриран тапет като дървесен чип или фина мазилка, шлифоването на пломбите може да бъде премахнато в почти всички случаи. Достатъчно е пълнежът да се отстрани напречно с изправяща ютия. Ако трябва да се извърши шлайфане, например заради слой боя, идеални са ръчните орбитални шлифовъчни машини с абразиви с 400 песъчинки.

Съвети и трикове Ако трябва да изравните неравностите, причинени от неточно разпределение след пълнене, можете да нанесете тънък корпус, когато пълнителят е сух.