Уплътняването на ролетката е важно на две места

Невралгично слабо място в изолацията на сграда често са ролетните кутии и лентовите канали. Това е особено досадно, когато стъклата и рамките имат особено добри и скъпи изолационни стойности. Последващото запечатване се извършва бързо.

Калъф и каишка

По-специално в старите сгради кутиите с ролетни щори често са били направени само от тънко дърво или пластмаса. Когато ролетката е спусната, кутията е празна, с изключение на поемащата ролка. В този случай външната температура е изолирана само от двете тънки стени на кутията.

  • Прочетете също - почистване на ролетни щори
  • Прочетете също - Регулирайте ролетката
  • Прочетете още - Скъсяване на ролетна щора

В допълнение към ролетната кутия, водачът на колана е второто слабо място по отношение на изолацията. В по-стари къщи, но също така и в по-нови сгради, теглещата лента на ролетката се води през отворени правоъгълни отвори. Тези течове са достатъчни, за да позволят стойностите на изолацията да паднат под стойностите на изолацията, изисквани от нормативната наредба за енергоспестяване, дори и с добре изолирана кутия с ролетни щори.

Запечатайте сами кутията с ролетни щори и водача на колана

  • Лепило от стиропор
  • Възможно акрилат или силикон
  • Стиропор или стиродур
  • Изолирана вложка за водене на колан
  • Възможно е нож за рязане или тапет

1. Проверете херметичността

Запалете свещ и при затворен прозорец задръжте пламъка пред кутията на ролетите и отвора, в който каишката изчезва. Ако пламъкът трепти, трябва да запечатате.

2. Отворете кутията на затвора

Отворете контролния отвор на ролетната кутия, който обикновено се завинтва с няколко винта. Ако кутията е залепена отвътре, напипайте ръбовете и изрежете тапета с резачка.

3. Измерете пространството

При отворена кутия издърпайте ролетката докрай. Сега можете да измерите оставащото място в кутията. Изолационният материал трябва да бъде прикрепен срещу страната на намотката.

4-ти. Нарежете изолационния материал по размер

Нарежете стиропора или стиропора на дебелината, която е възможна. Полукръглите изолационни елементи увеличават коефициента на изолация.

5. Залепете изолацията

Покрийте лепилната страна на вашия изолационен материал в съответствие с инструкциите на производителя и го фиксирайте в кутията с ролетни щори. Допълнително запечатване може да се постигне чрез инжектиране на силикон или акрилат в краищата на кутията.

6-то. Инсталирайте водача на колана

Удължете правоъгълния отвор в водача на колана, така че да можете да използвате изолирания водач на колана, който сте закупили. Когато изолирате кутията, уверете се, че сте оставили достатъчно място за изолационния блок на водача на колана.

Съвети и трикове Ако в кутията на ролетите няма достатъчно място за запечатване, можете да залепите плоча от стиропор върху външната страна на кутията и да я замажете.