Смяна на ролетни щори - летва по летва

Ако искате да смените ролетката и да имате работещ механизъм за навиване, можете да замените ламелите с няколко трика. Прикрепването на изцяло нова ролетна завеса също е свързано с управляемо количество усилия.

Сменете частично или изцяло ламелите

В допълнение към разкъсването на колана, повредените или счупени летви са най-честата причина, поради която е необходимо да се смени ролетката. Не е абсолютно необходимо да се сменя цялата ролетна щора, включително намотателната шахта. С почти всички ролетни щори е възможно да се заменят отделни или всички ламели, при условие че те остават същият материал и дизайн.

  • Прочетете още - Фиксирани цени за прозорци с ролетни щори
  • Прочетете също - Причини за скърцането на ролетна щора
  • Прочетете също - Претегляне на ролетна щора

Ако трябва да се подмени цялата ролетна щора, трябва да се открие закрепването на навиващия вал. Крайната ламела, която обикновено се заключва с текстилни каишки, може да бъде откачена или отчупена. След това нова лента на багажника е прикрепена към ремъците според закрепването на цикъла. Ако е необходимо, текстилната лента трябва да бъде отворена и затворена отново, за да образува верига с лепилото.

Сменете летвите на ролетни щори

  • Резервни ламели
  • масло
  • отвертка
  • Възможно е ножица или нож
  • Възможно е телбод

1. Отворете кутията на затвора

Отворете контролния капак на вашата кутия с ролетни щори, така че горните гнезда на входните релси да бъдат открити.

2. Отключете ролетката

В направляващата релса има ключалка за завъртане, която трябва да се завърти на 90 градуса, за да се отключи завесата на затвора. Проверете дали тази ключалка трябва да се отключи от двете страни. Ако завъртащите се ключалки са твърди, капнете върху тях малко масло. В много упорити случаи може да помогне WD 40 или спрей карамбас.

3. Повдигнете ролетката

Издърпайте ролетката до възможно най-високото положение. Вземете долната летва и я повдигнете над горните ръбове на водещите релси.

4-ти. Спуснете капаците

Сега спуснете ролетката дотам, че броят на ламелите, които искате да смените наведнъж, да е лесно достъпен.

5. Отключете ламелите

В повечето случаи отделните ламели имат въртящи се резета на страничните ръбове, което предотвратява тяхното плъзгане настрани. Завъртете резетата от двете страни на летвата на деветдесет градуса, които искате да изплъзнете настрани.

6-то. Плъзнете ламелите

Плъзнете желаните ламели отстрани и поставете новите ламели.

Съвети и трикове След смяна на ламелите, трябва да извършите работните стъпки в точно обратния ред, за да възстановите първоначалното състояние - но с нови ламели.