Ръжда върху неръждаема стомана - какво можете да направите по въпроса??

Не всички неръждаеми стомани са устойчиви на ръжда. Те са само разтопени и термично обработени по специален начин и следователно имат особено висока степен на чистота. Тук можете да прочетете кои неръждаеми стомани могат да ръждясват и по какви причини и как да премахнете ръждата от неръждаема стомана.

Видове неръждаема стомана

Неръждаемата стомана може да бъде разделена на различни категории. Основно разделение може да бъде направено на:

  • Прочетете също - Отстранете ръждата от неръждаема стомана
  • Прочетете също - Магнитна ли е ръждата?
  • Прочетете още - Контактна корозия в алуминий и неръждаема стомана
  • високолегирани неръждаеми стомани: те са устойчиви на корозия
  • особено устойчиви сплави: тяхната устойчивост на корозия е значително по-висока
  • по-малко легирани неръждаеми стомани: тяхната корозионна устойчивост е много ниска, те често са само "бавни за корозия"

Съдържанието на хром в сплавта играе специална роля за устойчивостта. Колкото по-високо е съдържанието на хром, толкова по-устойчива на ръжда стомана. Така че тук има постепенни разлики. По принцип само неръждаемите стомани със съдържание на хром около 11% или повече са устойчиви на ръжда. Висококачествените, наистина устойчиви на корозия неръждаеми стомани, от друга страна, имат съдържание на хром най-малко 17 процента.

Податливост на корозия от неръждаема стомана

Филм за ръжда

Дори висококачествената неръждаема стомана е податлива на някои видове корозия, въпреки изразения си и стабилен пасивен слой. В случай на контакт с филм от ръжда дори висококачествената неръждаема стомана може да образува корозия, която дори може да ръждяса. Външните зони в близост до железопътни коловози са особено изложени на риск поради високото ниво на ръжда, причинена от релсите.

Специални видове корозия

Трябва да се вземат предвид и специални видове корозия, като пукнатина и контактна корозия. Въпреки пасивния си слой, неръждаемата стомана е податлива на тези видове структурна корозия.

замърсяване

Замърсяването и отлаганията могат да унищожат пасивния слой или да му попречат да се натрупва. В тези случаи може да възникне и масивна корозия. Поради това е важно неръждаемата стомана винаги да се поддържа чиста и без замърсявания и отлагания. Всяко образуване на ръжда, което вече е започнало, трябва да бъде напълно отстранено, за да може отново да се образува пасивен слой и ръждата да бъде спряна.

Отстраняване на ръжда от неръждаема стомана

Неръждаемата стомана може да бъде орошена с киселини. Оцетът и лимонената киселина са подходящи, фосфорната киселина е отлично средство за отстраняване на ръжда. Може да се намери и в малки количества в търговската кола. За премахване на ръжда може да се препоръча използването на абразивна вълна.

Съвети и трикове Почистването и грижата с подходящи продукти за грижа е най-важната мярка за избягване образуването на ръжда върху неръждаема стомана - винаги трябва да имате предвид това.