ръжда в стомана

Не цялата стомана е устойчива на ръжда. Тъй като стоманата е черен метал, в стоманата често се среща и ръжда, в зависимост от сплавта. Освен това трябва да се вземат предвид и специални видове корозия, която може да възникне в стоманата. Можете да прочетете тук как се държи ръждата на различни стомани.

Видове стомана

Стоманата може да бъде разделена на различни групи:

  • Прочетете също - корозия на стомана
  • Прочетете още - корозия на алуминий
  • Прочетете също - Защита от корозия за стомана
  • Насипни стомани
  • Качествени стомани
  • Микролегирани стомани
  • Нисколегирани стомани
  • Неръждаеми стомани
  • Високолегирани неръждаеми стомани

Тази класификация е само груба насока. Общо има около 2.Регистрирани 500 различни вида стомана. Съдържанието на въглерод е важен фактор за свойствата на нелегираната стомана.

Поведение на корозия на стоманата

Всеки тип стомана има различно поведение на корозия. Високолегираните неръждаеми стомани обикновено са по-устойчиви на корозия от нисколегирани или нелегирани стомани (насипни и качествени стомани).

Това обаче е само грубо ръководство: поради големия брой технически сплави, корозионното поведение в стоманена група също може да бъде много различно. От своя страна неръждаемите стомани с много високо съдържание на хром са по-податливи на корозия.

Повечето нелегирани стомани, освен ако не са специално обработени с процеси против ръжда, са почти толкова податливи на корозия, колкото желязото.

Проблем с контактната корозия

Контактната корозия също играе основна роля в неръждаемите стомани. По-специално в строителния сектор се избягва използването на различни видове стомана една до друга, доколкото е възможно, за да се избегнат проблеми, причинени от контактна корозия.

Стомана CorTen

Това е специален вид стомана, която се използва и като конструкционна стомана. Поради влиянието на времето тази стомана образува дебел, стабилен слой ръжда, под който има много плътен бариерен слой от сулфати и фосфати.

Този бариерен слой надеждно предотвратява по-нататъшната корозия. Външната страна на стоманата CorTen изглежда равномерно ръждясала, но вътре стоманата остава стабилна за дълго време поради действието на бариерния слой.

Поради това често се използва за мостови конструкции, които са безопасни от корозия дори без редовно защитно покритие. Дори във видимата зона на сградите, елементи от стомана CorTen понякога могат да бъдат намерени като елементи на дизайна, които имат за цел да придадат индивидуален вид.

Съвети и трикове Винаги обръщайте внимание на влиянията, на които стоманата е изложена / атмосферни влияния и др.) и го защитете съответно срещу ръжда. Не всички видове стомана са еднакво подходящи за всички цели; вземете това предвид при избора си.