Ръжда в колата - на какво трябва да обърнете внимание

Ръждата е един от най-често срещаните проблеми в автомобилите и един от най-тревожните. Превантивното предотвратяване на ръжда, отстраняване на ръжда и поправяне на ръжда са от съществено значение за всяко превозно средство. Тази статия ще ви разкаже подробно на какво трябва да обърнете внимание и какви съвети има.

Фабрично изработена защита срещу ръжда

Най-важната защита е изцяло поцинковането на панелите на тялото и нанасянето на защитната боя, която предпазва метала от влияния на околната среда. Голият метал би ръждясал за броени часове.

  • Прочетете също - Магнитна ли е ръждата?
  • Прочетете още - Защита от корозия на нагревателя
  • Прочетете също - Премахнете ръждата по колата: какви разходи означава това?

Защитата е ефективна само ако няма повреда на слоя боя и защитния пасивен слой върху ламарината. Такива повреди могат да бъдат или механични повреди, които се простират под слоя боя (драскотини или вдлъбнатини с остри ръбове). Но химическите ефекти като пътна сол през зимата или токсини от околната среда могат да атакуват лаковото покритие и защитния слой и да отворят пътя за корозия.

Кухините в превозното средство, където може да се задържи водата, са особено изложени на риск. Поради това е важно и достатъчно запечатване на кухини, тъй като в противен случай ламарината на тялото може да ръждясва отвътре.

Мерки за отстраняване на ръжда

За премахване на ръждата по автомобила се използват различни мерки:

  • Шлифоване и докосване на малки петна от ръжда
  • Поправяне на повредени зони чрез заваряване
  • Отстраняване на части от ламарината и заваряване в нови листове
  • Подмяна на части на тялото (врати, капак, капак на багажника)

Степента на ръждясване винаги решава коя мярка да се използва. Ако видимите петна от ръжда винаги се поправят рано, обикновено можете да избегнете ръждата. Това обаче не се отнася за арките на колелата. Ако тук се вижда ръжда, в повечето случаи вече има перфорация на ръжда.

Разходите за професионално възстановяване на ръжда често се подценяват. Необходимостта винаги да се пребоядисват цели части на автомобила увеличава разходите. Това важи и ако се поправят само незначителни повреди.

Умишлена ръжда по колата

"Ръжда оптика " е в превозните средства. Изгледът на ръждата е най-добре да се създаде със специални бои, които просто се нанасят и активират. След това те образуват стабилен, оптически еднороден слой ръжда. Ръждата не напредва по-нататък.

Съвети и трикове Когато ремонтирате петна от ръжда по колата, определено трябва да продължите професионално и да имате достатъчно специалисти. Повредата от ръжда, която е небрежно отстранена, често е причина за последващи, далеч по-големи щети.