Просто премахнете петна от ръжда върху приборите за хранене

Ако върху приборите за хранене са се образували петна от ръжда, в повечето случаи е достатъчно просто почистване. Ако приборите за хранене трябва да бъдат защитени от надраскване, ваните за накисване са добра подготовка. Те трансформират филма от ръжда в лесно изтриваеми соли. Проникната корозия в приборите, съдържащи желязо, може да бъде премахната само до известна степен.

Ръжда или друга причина

Преди да изберете типа почистване, трябва да се установи без съмнение дали замърсяването на приборите за хранене наистина е ръжда. Има няколко причини за потъмняване и оцветяване, които не са свързани с корозията. По-специално при благородните метали като медни и сребърни прибори, облачността може да възникне и от други химични реакции.

  • Прочетете също - Премахнете петна от ръжда върху бетон
  • Прочетете също - Премахнете петна от ръжда от метал
  • Прочетете също - Премахнете петна от ръжда от ваната

Като цяло, както при всяка корозия, петна от ръжда се отстраняват с помощта на киселина. Нежните видове киселини са за предпочитане пред търкането, тъй като те не представляват риск от надраскване. При висококачествените прибори за хранене, изработени от закалена неръждаема стомана, надраскването обикновено е невъзможно.

Как да премахнете петна от ръжда от приборите си за хранене

  • Абразиви
  • кола
  • Лимонов сок
  • Почистващ камък
  • Парцал
  • Накисващ съд

1. Изтриване

Ако филмът от ръжда се прилепва само леко към повърхностите, можете да го премахнете с лек абразивен агент като перилен препарат. Не използвайте почистващи препарати за тигани или почистващи повърхности на типични домакински гъби. В идеалния случай парцалът за почистване, подобно на кърпа от микрофибър, няма свой собствен абразивен ефект.

2. накисване

За по-упорит ръждив филм или прибори за хранене, които са чувствителни към надраскване, накиснете приборите в вана с кола. Оставете приборите за хранене във ваната за около пет часа и след това го полирайте на сухо. Вместо кола, можете да добавите няколко пръски лимонов сок към банята.

3. суха

Тъй като корозията се поддържа от влага, винаги се уверете, че вашите прибори за хранене са напълно сухи след отстраняване на петна от ръжда. Ако оставите полираните прибори за хранене на суха кърпа за около час, преди да ги поставите в чекмедже, можете да сте сигурни, че цялата влага е изтрита.

Съвети и трикове Ако забележите развитието на петна от ръжда върху приборите си за хранене, след като ги почистите в съдомиялната си машина, ще ви помогне обикновен „ловец на ръжда“. Оформете малка топка от алуминиева хартия и я поставете в кошницата за прибори. Реактивният алуминий "дърпа " филма ръжда върху него и по този начин щади вашите прибори за хранене.