Премахване на петна от червено вино с бяло вино или пенливо вино

Почти толкова популярно, колкото солта за премахване на петна от червено вино, е бялото вино като домашно лекарство. Предимството на ефекта на киселината в бяло вино или пенливо вино е, че може да се използва върху по-стари петна от червено вино, които вече са изсъхнали. Освен това повечето замърсени материали понасят добре винената киселина и не обезцветяват.

Невидимо петно ​​замества цветното петно

Докато петна от прясно червено вино свързват, неутрализират и отстраняват добре със сол, кристалите помагат в ограничена степен само при по-стари, сухи петна. Бяло вино или пенливо вино е подходящо за премахване на изсъхнали петна, преди да използвате по-твърди или по-остри помощни средства.

  • Прочетете още - Отстранете петната от прясно червено вино с помощта на сол
  • Прочетете също - Премахване на петна от червено вино върху дърво
  • Прочетете също - Премахнете изсъхналите петна от червено вино с нарастваща интензивност

Когато премахвате петна от червено вино, акцентът е върху премахването на оцветителите във виното. Бялото вино неутрализира тези багрила чрез действието на киселини. Строго погледнато, премахването на петна е по-скоро заместител, отколкото елиминиране. Бялото вино кара цвета да изчезне, но остава като прозрачно заместително петно.

Бялото вино е идеално за петна от перални текстилни изделия като покривки и дрехи. След неутрализиране на червения цвят, "заместващото петно" се премахва напълно чрез измиване. Дори и с неперещи се носители на петна като килими или дърво, винаги си струва да се опитате да ги премахнете с бяло вино, преди да използвате други методи за почистване.

Как да премахнете петната от червено вино с бяло вино

Тъй като съдържащата се в бялото вино киселина върши „работата“ по неутрализиране, избраното вино или пенливо вино трябва да бъде възможно най-киселинно. Това се отнася преди всичко за евтини продукти от дискаунтера и за сортове Ризлинг. Бялото вино от кутията е напълно достатъчно.

1. Свежи петна по неподвижни повърхности

След като сте намазали колкото е възможно повече течност с абсорбираща кърпа или хартиена кърпа, "изсипете " бялото вино върху петна от червено вино. Опитайте се да ограничите разпространението до зацапаните зони, като положите навита кърпа на пръстен. След като петната видимо се обезцветят, изсушете мястото.

2. Изсушени петна върху неподвижни повърхности

Изсушените петна от червено вино трябва да бъдат напоени с бяло вино. И тук пръстен за кърпи помага за целенасочена работа. Всяко накисване трябва да отнеме около пет часа, за да влезе в сила.

Съвети и трикове Ако можете да накиснете замърсените места с текстил, смесете бяло вино и вода в съотношение половина към половина. Един-два часа са достатъчни като време за накисване.