чист трион - така работи най-добре

Триони, с които много се работи, след известно време на замърсяване. Как да получите замърсяване бързо и защо редовното почистване е толкова важно да се научи подробно в този пост.

Замърсяване с остриета

Най-големият източник на замърсяване при острието е дърво смола. Правната мека дървесина има тенденция частично много силна за съпротивление - която се отнася и за много парчета бор и смърч.

  • Също така прочетете острието: правилното задържане
  • Също така прочетете - Промяна на острието - трябва да знаете това
  • Също така прочетете - трион: кои ъгли са там?

При рязане големи количества дървесни смоли могат да избягат за кратко време. Смолата е лепкава и остава висяща на острието на триона. С течение на времето тази лепкава маса привлича още повече мръсотия и особено дървен прах.

Рязане с замърсени листа

Лепкавата смес от смола, дървеният прах и замърсяването представлява зона от страната на зъбите, която има висока резистентност към триене. В резултат на това дървото е частично изгорено при рязане (особено в кръгови триони) и получава нелепи черни петна върху ръба на триона.

Редовно почистване

В допълнение, неблагоприятните остриета са много по-бързи, отколкото чисти добре поддържани. Още едно пречистен трион е много по-дълго - и също може да бъде заточен по-добър.

В случай на замърсени режещи дискове, отделните зъби трябва първо да бъдат подадени през масивен, вече здраво изпечен слой мръсотия - в резултат зъбите стават неравномерно остри (инкрустираните зъби почти не се изострят, други са още по-заточени).

Отстранете замърсената смола

Специалните препарати за отстраняване на смоли, като тези, използвани за почистване на верижни триони, със сигурност са добър вариант за всички триони.

Производители като Ballistol също имат в своята гама препарати за почистване на смоли, а има и някои универсални продукти, които също са добри за разтваряне на лепкава смола.

Почистващ препарат за фурна

Вътрешният връх на дърводелеца е конвенционален спрей за фурна. След възможно най-краткото време на излагане (обикновено са достатъчни 10 минути, почистващият препарат не трябва да действа по-дълго), ножът на триона може просто да се изплакне с вода. Голяма част от смолата вече ще бъде премахната.

След изплакване с вода режещите дискове трябва да бъдат обработени с масло - една от опциите е маслото от камелия, например, за да се предотврати ръждясването.

Съвети и трикове Разредителят също е добра разтваряща смола, освен че някои други агенти също се слушат отново и отново - като почистващ препарат за спирачки. Обикновеният спрей за фурна обаче работи изненадващо добре - и обикновено по-добре от всеки друг вътрешен съвет.