Морски аквариум - грижи и почистване

Аквариумът със солена вода е по-подходящ за напреднали акваристи, тъй като има значително по-високи изисквания за поддръжка. Малко по-обширната технология на този аквариум също изисква повече работа и поддръжка от обикновения сладководен аквариум. Освен всичко друго, съдържанието на солена вода винаги трябва да се задава възможно най-точно.

Соленост - редовни проверки

Съдържанието на сол трябва да бъде около 3,5 процента. Това обаче трябва да се поддържа постоянно дори след смяна на водата или в случай на внезапно падане на водата. Новата вода трябва да се прокара през система за обратна осмоза преди пълнене. Там се извършва деминерализация. Едва след това специална солена смес може да превърне водата в правилната солена вода.

  • Прочетете също - Аквариум - Грижа и чистота
  • Прочетете също - Аквариум с морска вода - Разходи и цени
  • Прочетете също - Създаване на соленоводен аквариум - важни съвети

Живи камъни

Живите камъни се нуждаят от непрекъснато движение на водата, което и така кара правилната морска вода да се докосне. Така че в басейна със солена вода трябва да има поточна помпа. Това също помага на протеиновия скимер с работата на филтъра. Тези допълнителни помпи не само трябва да бъдат точно настроени, но и да се почистват редовно.

Наблюдавайте топлината в басейна

През лятото често има проблем с прекалено топлата вода в соленоводния аквариум. Тогава страдат коралите, а също и анемоните. В допълнение към топлия околен въздух, една от причините за това може да бъде избраната помпа. Помпата с мощност е вид бърз филтър едновременно с нишката на филтъра. Той е надежден, здрав и обикновено евтин. Тъй като обаче електрическата система на помпата е във водата, тя загрява аквариума.

Допълнителна поточна помпа може да се освободи, ако е избрана възвратна помпа, която е достатъчно мощна. След това създава ток едновременно с почистването на водата. Най-скъпият вариант е пластмасовата магнитна центробежна помпа, която със сигурност не всеки обикновен акварист може да купи. Електрическите устройства са извън водата, но помпата все още работи доста безшумно, но преди всичко не загрява водата.

  • Powerhead помпа
  • Обратна помпа
  • Пластмасова магнитна центробежна помпа
Съвети и трикове Аквариумът със солена вода може да функционира правилно само с обем вода около 200 литра и да предлага истинско екологично жизнено пространство за обитателите. При по-малки количества вода поддръжката е много сложна и техническото оборудване често е извънгабаритно. Подобно на поддръжката, разходите, които соленият аквариум генерира при придобиването и поддръжката, също са значително по-високи. Трябва да обмислите тези аспекти добре преди да закупите.