Нежно почистено: почистване на тераса без високо налягане

След зимата моментът на истината очаква всеки собственик на тераса. Терасата често е изкривена от мръсотия и зеленикава настилка. Но не всеки трудолюбив градинар има готов препарат за почистване под високо налягане. Можете да разберете как да поддържате терасата искряща чиста без почистваща машина под високо налягане в нашето ръководство.

Опции за почистване на тераса

Ако за почистващата машина под високо налягане не може да става и дума, собствениците на вътрешния двор всъщност имат само две възможности:

 • Химически почистващи препарати за вътрешни дворове
 • Домашни средства

На пазара има така наречените препарати за премахване на зелени слоеве, особено за тераси. Но те често са отрова за околната среда и също така увреждат растенията в близост, когато се изплакват. Следователно, когато го използвате, трябва да спазвате следното:

 • Премахването на зелено покритие е почистващ препарат за вътрешен двор, базиран на силен дезинфектант, който действа срещу водорасли, зелени покривки и плесени.
 • Почистващият не атакува самата тераса.
 • Нанесете агента върху сухата повърхност.
 • Оставете почистващото средство да работи в съответствие с инструкциите на производителя. Обикновено трябва да изчакате няколко часа.
 • Много производители обещават, че не е необходимо преработване, освен щателно изплакване.
 • За да предпазите растенията и зелените площи около терасата, трябва да изплакнете почистващото средство с много вода и да го разредете.

Федералната агенция по околна среда обаче класифицира активните съставки в някои препарати за почистване на тераси като опасни за околната среда и силно токсични за водните организми. Следователно трябва да избягвате използването на сурови химически почистващи препарати, когато е възможно.

Домашни средства за почистване на вътрешен двор

С различни домашни средства можете също да се отървете от грозната мръсотия и досадни зелени отлагания. Вие също спестявате пари в процеса - но също така трябва да инвестирате малко физически труд. Имайте предвид, че не всяко домашно лекарство е подходящо за всяко заливане:

 • Оцетът атакува варовити камъни и може да оцвети вътрешния ви двор
 • Содовият разтвор, от друга страна, атакува естествените камъни и може да раздразни дихателните пътища. Също така трябва да изплакнете содовия разтвор с много вода, за да предпазите растенията си от повреда.
 • Мекият сапун, известен още като "зелен сапун", е идеален за каменни и дървени тераси и е безвреден за растенията и околната среда.

С всички домашни средства обаче трябва да преработите с четката след време на експозиция. Това отнема време и енергия. Химическите почистващи препарати за вътрешни дворове обаче често не успяват да спазят обещанието на производителя и изискват цялостно преработване с четка.

Можете да улесните малко работата си с твърд скрубер и да работите с изправен гръб, докато стоите.
Терасата ще бъде безупречно чиста за нула време - и без никакви вредни токсини за околната среда!