Плочи с кисело зеле със или без изолация

Изолацията на чисти панели от кисело зеле не е особено изразена по отношение на студ и топлина. Тяхната сила е преди всичко в шумоизолацията. В по-ранни времена преди разработването на съвременни изолационни материали панелите са се използвали и като топлоизолация, която не отговаря на днешните изисквания за топлопроводимост.

Недостатъчна топлоизолация, отлична шумоизолация

Панелите от кисело зеле са известни още като леки панели от дървена вълна или панели от Хераклит. Тяхната топлопроводимост е 0,093 вата на метър и Келвин [W / (m x K)]. Други съвременни изолационни материали имат топлопроводимост от 0,04 W / (m x K), което е повече от наполовина по-добро.

  • Прочетете също - топлоизолация на прозоречно фолио
  • Прочетете също - плочите с кисело зеле могат да бъдат измазани
  • Прочетете също - Изхвърлете чиниите с кисело зеле, плочите на Хераклит или плочите HWL

Силата на панелите с кисело зеле се крие в тяхната звукоизолация и звукопоглъщане (звук при преглъщане). Те намаляват времето за реверберация. Ето защо те са особено популярни в детските градини, училищата и подземните гаражи като окачени тавани. Тази акустична изолация може да отнеме отекващия звуков ефект в частни закрити басейни и значително да подобри звука и звука във входните зони като коридори и коридори.

Многослойните плочи с кисело зеле изолират по-добре, но не достатъчно

Предлагат се дву- и трислойни продукти за направа на използваеми изолационни панели от панели с кисело зеле. В междинните слоеве или в сърцевината се вмъква топлоизолационен слой от полиуретан или полистирол. Тези плочи постигат топлопроводимост до 0,064 W / (m x K).

Преди да разрушите старите панели с кисело зеле, трябва да помислите за добавяне на допълнителна изолация. Преди всичко чистите плочи на Хераклит не могат да се изхвърлят без допълнителни разходи и без никакви разходи. Дори при демонтиране на многослойни панели могат да възникнат огромни проблеми с изхвърлянето.

Тъй като панелите с кисело зеле обикновено се монтират трайно и стабилно, прилагането на модерни изолационни материали често е най-добрият избор с по-малко усилия.

Идеален за използване като облицовка

Панелите от кисело зеле могат в идеалния случай да се използват като предни стени и облицовки и получената кухина може да се запълни с изолационни материали като ленени или конопени влакна или гранули от експандирана глина като насипни стоки.

Когато панелите са измазани, те изолират звука и дори относително тънките стенни елементи предлагат шумозащита. Немазилканите панели абсорбират падащия звук, което намалява шума в стаята и намалява ефекта на ехото.

Съвети и трикове Ако искате да използвате панели за кисело зеле за звукоизолация и акустична изолация, можете да прочетете за времето на реверберация и техния ефект и лекота на възприятие върху слуха и хората в DIN 18041 относно чуваемостта в помещенията.