Саго ти! Трябва да знаете, че за болести, предавани по полов път

СПИН, сифилис, генитален херпес, инфекция с хламидия

..

За болести, предавани по полов път, за съжаление, все още често се случват, въпреки постоянните разузнавателни кампании. Научете повече за различните сексуални заболявания, техните рискове и как можете да защитите себе си и вашите партньори.

Кои инфекции са там? Каква е пътната пътека? Как разпознавате симптомите? Кои лечения съществуват?
Той се говори за сексуални заболявания. Днес терминът "болести, предавани по полов път", се използва по-често по-често. Въз основа на английското име на Световната здравна организация, които "сексуално предават болести / инфекции", термините STD или. Студия използва. Заболяванията на STD се предават чрез незащитен сексуален контакт (със или без енергия на семената). Рискът от инфекция съществува както в вагинален, така и в анален и орален контакт, независимо от сексуалната ориентация.

За да ви защитим успешно от STDS, важно е вие ​​и вашите сексуални партньори да са защитени и отговорни секс. Това също е от значение, че можете да тествате HIV и други болести, предавани по полов път веднъж годишно, когато имате променящи се партньори. Чрез германските помощи можете да намерите адреси, където можете да тествате себе си.
Във видеото: най-важното за презервативи с един поглед

Вашият браузър не може да възпроизвежда този видеоклип.

Видео от Justin Amaral

Какво е СПИН (HIV, човешки имунодефицитен вирус)?

HI вирусът може да бъде предаден чрез незащитен секс, включително орален трафик, защото вирусът е във вагиналната секреция, както и за семената. Здравевият вирус се среща в кръвта, в секрецията на раната, гной или чревната лигавица. Ако отворените рани влизат в контакт с кръв или гной, това също може да бъде път на предаване. В страни с добро здравеопазване, HIV инфекцията вече не осигурява остра заплаха от живота. С подходяща терапия, заразената през годините може да доведе до голяма степен нормален живот.

Въпреки това, инфекцията на ХИВ може да доведе до СПИН - и СПИН остава животозастрашаваща болест. Това е внезапна слабост на имунните репелентни сили в организма. Имунната слабост се нарича на английскиСиндром на имунен дефицит", кратко: СПИН. Инкубационният период е много дълъг: между заразяването с HI вирус и началото на болестта на СПИН може да премине няколко десетилетия. Симптомите са относително незабележими: упорита треска, възпалено гърло, определена умора, обрив, диария и загуба на тегло.

Понастоящем има само лечение за забавяне на избухването на болестта на СПИН при HIV-позитивни пациенти: т.нар Високо активна антиретровирусна терапия (Коса). Това е комбинирана терапия от три антивирусни лекарства, които се борят с ретровирусния HIV (следователно анти-ретровиален). Методът на лечение също се разглежда Тритерапия или Трикомпонент-Определено терапия.
Важно: болестта не може да бъде излекувана с лечението на косата и има много странични ефекти. Засегнатите хора трябва редовно да приемат лекарствата, за да заемат живота си и да стоят в строг обмен с лекуващия си лекар.

Четене Съвет: 5 факти, които трябва да знаете за ХИВ и СПИН

Swell:
Повече медицински детайли за ХИВ и СПИН могат да бъдат намерени на нашия здравен портал Onmeda.де.

Какво е хепатит В (HBV, жълтеница)?

Хепатит В се предава и чрез сексуални контакти, кръв или трансплантация. Вирусът на хепатит В (HBV) води до живот и често остава незабелязан, тъй като единствените симптоми, които могат да възникнат на грип. Понякога става въпрос за жълто оцветяване на кожата. Когато болестта вземе хроничен и дълъг курс, той се развива в най-лошия цироза на черния дроб (краен етап на чернодробно заболяване, т.нар. Свиване на черния дроб). Единствената възможност за превенция на заболяванията е ваксина. Дори децата трябва да бъдат ваксинирани, но също така и в зряла възраст, все още е възможно ваксината. Сексът може да защити презерватив пред зараза.

Какво е инфекция с хламидия (хламидиоза)?

Инфекцията с Хламидия-Бактериите (Chlamydia Trachomatis Serotype D-K) е много често срещана, сексуално предавана и много заразна болест. Преди всичко се отнася до лигавиците на пикочните пътища и гениталиите, гърлото и анален района. Ако бременните жени са заразени, бактерията може също така да зарази очите и дихателните пътища на новороденото.

Симптомите са сравними с инфекция на пикочните пътища или микоза (гъбична инфекция): анормална вагинална течна секреция, изгаряне и сърбеж при уриниране. Също е засегнат от матката, може да се появи и при жени симптоми като треска и тазовата болка. Често симптомите на жените са доста слаби, поради което Chlamydia остават незабелязани.
Симптомите на човека започват да всичко с болка по време на уринирането и необичайното изтичане на пениса. Това може да развие гнойно уретрално възпаление и рядко страничен белецит. Ако инфекцията не се лекува, тя може да доведе до безплодие за жените в дългосрочен план. Лечението се състои от прием на антибиотик за всички сексуални партньори.

Също така прочетете: За спешната ситуация: така че сте правилно останали с превантивен марж

Какво е HPV (хуманна папиломвирен)?

Вирусът от семейството на човешки папилом вируси (HPV) понякога причинява кондиломи (малки недостатъци) в пубиса, във вагината, в последствие и на пениса. Рискът от инфекция се намалява чрез използването на презерватив, но не може да бъде напълно елиминиран. Някои наранявания не падат и се излекуват сам. Когато кранчетата се третират зле, развиват предварително рак етап (предпазен), в някои случаи дори за рак на маточната шийка. Има само ваксина за 9 до 14-годишни момичета за превенция, но и по-възрастните момичета и младите жени все още могат да бъдат ваксинирани. Освен това редовно се прави вагинален ход на гинеколог за тест за HPV, най-вече в комбинация с PAP тест, за ранно откриване на рак на маточната шийка.

Прочетете още: Treacher HP вируси: Трябва да знаете това

Какво е генитален херпес (HSV-2)?

Херпес симплексният вирус тип 2 (HSV-2, херпес гениталис) се предава главно чрез сексуални контакти и заразява човек до края на живота си. Херпесвирусът се предава чрез слюнка, сперматозоидна, вагинална секреция или секреция на простатата.
Гениталията може да присъства латентно в организма за дълго време и се забелязва след инкубационния период чрез силна болка, обриви, сърбеж, изгаряне и треска в интимната област. Впоследствие вирусната инфекция е компрометирана от малки херпесни мехурчета, които поставят кората и образуват кора. Повтарящото заболяване смачкване може да се смекчи само с орално или локално лечение. Няма поглед за пълно изцеление.
Между другото, Herpes-Simplex вирус от тип 1 (HSV-1, Herpes Labialis) разчита предимно херпес.

Също така прочетете: Методи за пресичане: чувствителността е сигурна

Какво е сифилис?

Syphilis свързват мнозина със Средновековието, но всъщност болестта е по-силна от увеличаването от няколко години. Инфекциозното заболяване се задейства от бактерия (Treponema pallidum pallidum). Симптомите са показани на първия етап през безболезнен обрив (Schanker) върху гениталиите, които след това се разпространяват върху цялото тяло. Пациентът има треска и подути лимфни възли. Има само едно лечение: в зависимост от степента и стадиона на заболяването, различна висока доза антибиотик се прилага пеницилин. С пеницилин алергия има други антибиотици. Въпреки че презервативите със сексуален контакт не осигуряват абсолютна защита срещу сифилис, но най-доброто.

Каква е защитата на болестите, предавани по полов път?

Презерватив все още е единственият начин да се предпази от болести, предавани по полов път като СПИН. Междувременно презервативът за жената, така наречената женственост. Можете също да използвате това контрацепция за предотвратяване на бременност.

Преди други сексуални заболявания, като Chlamydia, така наречените Lickers защитават тези, носени в орален трафик. Освен абсолютно въздържание, няма 100% защита срещу болести, предавани по полов път. По-безопасен секс, така отговорният секс, в който и двамата партньори са защитени от болести по STD, но намаляват риска от изключително значение.
Дори ръцете или хирургическите ръкавици могат да предпазват от стимулиране чрез болести по половете, които могат да бъдат предадени чрез малки наранявания на кожата.

Прочетете още: Превенция: всичко, което трябва да знаете

Кога трябва да отидете на лекар?

Дори ако някои инфекциозни заболявания могат да бъдат успешно лекувани, от съществено значение е да се признаят симптомите възможно най-рано, за да се избегне всяко усложнение от самото начало. Незабавно се обърнете към Вашия лекар, когато:

  • Забелязвате промяна в секс двуслойните
  • намирате странен изходящ поток
  • Намирате сърбеж или изгаряне в интимната област
  • Откривате промени в кожата в гениталната област

Особено важно е през това време за незащитено сексуален контакт и тествани всички сексуални партньори за болести, предавани по полов път или. да бъдат третирани за предотвратяване на нови инфекции или разпространение.

Swell:
Допълнителна подробна информация за болестите по половете може да бъде намерена на следните здравни портали:

  • Onmeda.де
  • Европейски център за профилактика и контрол на заболяванията