Вредна латексова боя за здравето?

Латексните бои имат редица практически свойства, например могат да се почистват с влажна кърпа и да издържат на всякакви ежедневни механични натоварвания. Но какво да кажем за здравния аспект, популярното разнообразие от цветове може да убеди в тази област? Разглеждаме фактите!

Латексните бои не съдържат токсични разтворители

На първо място, нека да разгледаме състава на латексните бои: Модерната версия без каучук се състои от фино разделени пластмасови частици във вода. Напразно се търсят разтворители, съдържащи замърсители, така че главно водата се изпарява при боядисване.

  • Прочетете също - Мога ли да боядисвам латекс с латекс?
  • Прочетете също - Как да поставите латексната си боя на стената спретнато
  • Прочетете също - Как да рисувате правилно латексната боя: Подробно ръководство

Този факт е първоначален актив, когато става въпрос за оценка на здравните ефекти на латексната боя. Като цяло този вид боя се счита за абсолютно подходящ за боядисване на жилищни помещения.

Латексната боя насърчава разпространението на мухъл?

Що се отнася до здравето, очевидният въпрос е дали латексната боя не насърчава разпространението на мухъл. В края на краищата, той образува водоустойчиво покритие за стена, което може би едва позволява влагата да излиза от строителната тъкан.

Разбира се, латексната боя е по-водоустойчива от обикновената емулсионна боя и нейната дифузивност е значително намалена. В чувствителни зони, където в стената често се събира малко вода, не се препоръчва покритие с латекс. Има обаче много малко притеснения относно преградни стени и като цяло суха строителна тъкан.

Моля, имайте предвид обаче, че намалената дифузивност на стените има отрицателен ефект върху регулирането на климата в помещенията. Затова проветрявайте малко по-често и не е задължително да боядисвате цяла стая с латекс!

Латексни бои и здраве: повече хигиена, по-малко алергени

Разбира се, има още един важен аспект, който трябва да се спомене: измиваемостта и, в някои случаи, устойчивост на търкане на стена, покрита с латексова боя, ви позволява да премахнете напълно всякакъв вид замърсявания.

Това не само се бори с основата за колонизацията на микроби, но също така елиминира възможните алергени. Стените от латекс в хигиенно чувствителни зони дори могат да бъдат полезни за здравето, при условие че се почистват редовно.

Съвети и трикове Ако е възможно, нанесете латексната си боя върху съответстващите текстурирани тапети, така че не само да постигнете красив визуален ефект, но и да гарантирате, че по-късно боята може да бъде премахната по-лесно от стената - а именно заедно с облицовката на стената.