Шал камъни - най-често срещаните размери с един поглед

Камъните за шал се предлагат в множество различни материали и в различни размери. В допълнение към класическите черупкови камъни от бетон и лек бетон, все повече производители предлагат и такива от полистирол, стиропор или дървесен чипс. С тези материали изолационните свойства на камъните се променят, но не и размерите.

Обща височина за шал камъни е 17,5 cm. Поради ниската си височина този камък е особено подходящ за по-малки, компактни стени, които не трябва да достигат големи височини. Обичайните височини са между 20 и 25 сантиметра. Тук е препоръчително да вземете подробен съвет за покупка, преди да купите и да измерите височината, която да бъде постигната абсолютно правилно. Размерите на шалтените камъни от различните производители често се различават по височина само с няколко милиметра.

  • Прочетете също - Най-често срещаните размери на бетонните блокове
  • Прочетете също - Най-често срещаните размери на кофражните блокове
  • Прочетете още - Стабилна основа за камъни от шал

Камъните с шал се предлагат и в различни ширини. Най-тесните камъни с шал са широки само 10 сантиметра, което ги прави особено подходящи за тесни стени, които са предназначени да служат като екрани за поверителност или като визуално разграничение. Размерите на ширината на шалтените камъни обаче също могат да бъдат 15 или 20 сантиметра, както и 24, 25, 30 или дори до 49 сантиметра. Тези особено широки камъни са подходящи за стабилна основа, изработена от черупкови камъни или за използване във външната стена или мазето. Тук, поради своята ширина, те осигуряват оптимална изолация. Най-често срещаните формати за класическо строителство на къщи са камъни с шал с ширина 17,5 или 36,5 cm. Тези ширини съответстват на тези на повечето стени на къщата. Наклонени конструкции като покриви или стоманени греди могат да се поставят с малко усилия.

Дължините на шалтените камъни зависят от материала. Има само минимални разлики в бетонните или леките бетонни камъни от черупки в диапазона от 49,8 до 50 см дължина. Камъните от стиропор се правят с дължина до 1,5 метра, което означава, че дори големи участъци могат да бъдат положени бързо. В зависимост от материала камъните имат различно тегло. Бетонните блокове тежат до над 30 кг, в зависимост от техния размер, стиропор или дървени блокове тежат само няколко килограма и следователно са лесни за сглобяване.