Огнеупорни тухли за стена - ето как работи

Ако искате да изградите своя собствена фурна, не можете да избегнете шамотни тухли. Шамотни тухли са необходими и при ремонт на печки за изгаряне на дърва. В този пост можете да прочетете от какво са направени тези камъни и как да ги зазидате правилно.

Състав и свойства на шамота

Шамотните тухли не са толкова различни от тухлите. В края на краищата те също се състоят от (предварително изгорена) глина. В Шамотщайн, по време на производството, но и част от алуминиеви оксиди.

  • Също така четете - в момента стена - така че изграждате стени професионално
  • Също така четете - просто ъгли стени
  • Също така четете - декоративни стени

С помощта на състава може да се регулира като устойчивост на топлина, който е изгорен камък. Обикновено топлоустойчивостта на камъните е в диапазона 1.400 - 1.500 ° C. Камъкът също е много добър топлоизолационен.

Трябва да различавате камъните и плочите, направени от истински колелца от така наречения вермикулит. Материалът е много по-лесно да се вижда и намалява много по-добре, а също и силно топлоизолационно. Температурата на вермикулита е малко по-ниска - обикновено е около 1.300 - 1.350 ° С.

Рязане на Schamottstinen

Трябва да се внимава много при рязане на камъните (ако е необходимо). Материалът е много чуплив и същевременно изключително твърд. С ъглошлайф (49,99 евро при Amazon *) и диамантено острие камъните могат да бъдат съкратени с много търпение - но винаги трябва да пилите под вода и при никакви обстоятелства не правете без маска за лице и защитни очила.

Шамотен хоросан

Шамотните тухли обикновено се зазиждат с огнеупорен хоросан (7,79 евро на Amazon *). За поставяне на панели - например в камина - има и огнеупорно лепило, което също е подходящо за шамот. Висококачествените хоросани са дори по-устойчиви на температура от самия камък - до 1.600 ° С.

Цените за готовия хоросан са по-високи от тези за нормалните хоросани - за 25 кг обикновено трябва да се изчислят около 25 - 35 EUR, торбите от 10 kg обикновено са около 15 - 25 EUR. Разбира се, тук има и евтини продукти, но те могат да бъдат опънати и следователно по-малко устойчиви на температура.

Забележете, когато зидария

Шамотните тухли трябва да бъдат добре навлажнени преди полагане. Те имат висока водопоглъщаща способност и изсъхват хоросана много бързо, ако предварителното овлажняване е твърде ниско. В противен случай те могат да бъдат зазидани като обикновени тухли.

Съвети и трикове Замяната на шамотите в печките на дърва трябва да бъде оставена на специалист. Неправилната работа може да бъде много опасна в тези области.