Отстранете плесента от пералнята и гумата на вратата

Мухълът се появява относително редовно в каучука на пералната машина, което се дължи на стоящата вода в долната гънка. Редовното избърсване след всеки цикъл на пране може да го предотврати. Вратата на уреда трябва да бъде отворена възможно най-добре след измиване или просто открехната. Не трябва да се използва често препоръчвано лекарство.

Оцетът е неподходящо почистващо средство

В много подходящи домакински съвети оцетът се препоръчва като ефективно средство за премахване на мухъл от и от гуменото уплътнение на вратата на пералната машина. Оцетът и дъвката всъщност не са приятели. Разреденият оцет и белият оцет само леко атакуват каучука, но изобщо не отделят други вещества, отделящи плесени. Оцетът със сигурност има корозивен ефект върху метала.

  • Прочетете също - Почистване на гумата на пералнята
  • Прочетете също - Мухъл в пералнята
  • Прочетете също - Нова пералня мирише на гума или нещо подобно

Най-идеалната е лимонената киселина, която не само премахва плесените, но и издава приятен аромат на цитрусови плодове. Гънката в каучука на пералнята се изтрива старателно с нея. В случай на много интензивно образуване на плесен или дори петна от плесен, накисването за около десет минути също може да помогне.

Содата за хляб (или содата за хляб) е добро допълнение към лимонената киселина. Той разхлабва варовикови отлагания, което от своя страна може да даде на плесента основа за адхезия и растеж. Четка за зъби или тясна четка за съдове могат да бъдат полезни като инструменти за почистване. Не трябва да се използват кърпи от микрофибър, тъй като те ще надраскат гумата.

Това предотвратява образуването на мухъл в уплътнението на вратата предварително

  • Изтрийте гънката на уплътнението на вратата след всеки цикъл на измиване и отстранете останалата вода
  • Винаги оставяйте вратата на пералната машина отворена или най-много отворена
  • Правете горещо измиване (95 градуса по Целзий) поне веднъж месечно
  • Сапунът за съдове като домакинско средство за почистване на каучук предотвратява образуването на мухъл

Добре поддържаният каучук затруднява натрупването и разпространението на спори на плесени. Домашните средства за грижа за гумата и за избягване на мухъл включват мая, нишесте и паста за зъби.

Гумата на уплътнението на вратата оценява, когато от време на време се търка малко. Това го поддържа еластичен и издръжлив, което също помага за предотвратяване на мухъл.

Съвети и трикове При някои видове устройства е трудно да стигнете до плесенясали и мръсни места. Разгледайте четките за почистване на бутилки и четките на радиатора при доставчиците на домакински артикули. Някои видове четки също могат да помогнат.