Мухъл в зидарията: причини и контрол

Шимел е един от най-неканените гости, които човек може да има в къщата. Можете да разберете каква може да е причината за появата на мухъл в зидарията и какво може да се направи, за да се отървете от нея в тази публикация.

Причини за появата на мухъл

Основната причина за появата на мухъл винаги е, че зидарията е напоена. Дори рискът от мухъл (преди действителното видимо образуване на плесен) може да се определи доста добре чрез измерване на влагата в зидарията.

  • Прочетете също - Черна плесен в зидарията - как да премахнете?
  • Прочетете също - Поправяне на зидария
  • Прочетете също - изрязване на зидария

За това са достатъчни прости влагомери, като тези, използвани за дърва за огрев. Можете да получите такива устройства в магазините от около 15-20 EUR.

Мухъл или не плесен?

Реалният растеж на мухъл често се бърка с две неща:

  • със сухото гниене и
  • с азотна ефлоресценция

И двете имат различни причини. Сухото гниене не е мухъл (дори и да изглежда), а гъбичка на тръби. Живее предимно в дърво, но също така се разпространява на по-дълги участъци от стени. Разпръскването може да повреди зидарията в дългосрочен план, но причината и действителното място на гъбата трябва да се търсят в близкото дърво.

Разширяването на Salmeter може да види мухълът доста подобен, но са просто проблем със съдържанието на сол на стената. Като правило, тези ефлоресценция причиняват стената с амоняк и по-късно кристализация на отделни съставки на стена (особено калций).

Мухъл

Основната мярка в борбата срещу мухъл в зидария не е убийството на плесен гъбички, но елиминирането на причината: овлажняване на стената. Веднага щом надвишават сухотата, гъбата вече не може да оцелее.
В допълнение към тази основна мярка, трябва да се консултирате и с експерт, който ще провери щателно за по-нататъшно (все още не директно видимо) заразяване с плесен и ще разработи стратегия за контрол.

Основната мярка обаче остава да се открие причината за проникването на влага в зидарията и да се премахне ефективно и трайно.

Съвети и трикове Мухълът може да бъде опасен за здравето - обаче не всички видове плесени са еднакво опасни. Експерт може да определи вида мухъл и след това да ви даде убедителна информация за риска за здравето.