бижута от неръждаема стомана или сребро

Въпросът при избора между неръждаема стомана или сребро се отнася главно до бижутата. Въпросът възниква по-рядко, когато става въпрос за ежедневни предмети и изобщо не става въпрос за технически материали. Освен личния вкус, възниква въпросът кои предимства и недостатъци имат и двете вещества.

Не благороден благороден метал

Като цяло неръждаемата стомана не е от благородните метали, които обикновено се използват за направата на бижута. Среброто, (бялото) злато и платината са от съществено значение за много хора, когато става въпрос за бижута. Благородните и висококачествени сплави от неръждаема стомана имат някои предимства и в много случаи трудно могат да бъдат разграничени от благородните метали.

  • Прочетете също - Теглото на типичните компоненти от неръждаема стомана
  • Прочетете също - Добрата неръждаема стомана е идеална за храна
  • Прочетете също - Цената на скрапа за неръждаема стомана варира значително

Широкият набор от възможности за производство на неръждаема стомана позволява избора на индивидуално изгоден тип сплав. В допълнение към твърдостта на материала, който защитава дълготрайни гравюри, например, липсата на потенциални алергени също играе важна роля.

Токсичен ефект

В областта на ежедневните предмети и битовите аксесоари среброто често е изключено не само поради цената си, но и поради непоносимостта си към кислород и токсичния ефект върху храните и напитките. Докато хигиенните и безвредни съдове и съдове за пиене могат да бъдат произведени от неръждаема стомана, среброто е неподходящо.

Важно предимство на неръждаемата стомана е, че тя не реагира на кислород, което е особено очевидно при анодизираните стомани. Типичното потъмняване на среброто не съществува при неръждаема стомана и всяка облачност на приборите или бижутата е резултат от по-лоша изработка.

Почистване и грижи

Почистването на бижута от неръждаема стомана е само въпрос на полиране. Наличните в търговската мрежа полиращи средства за пръстени от неръждаема стомана или часовници от неръждаема стомана трябва да се нанасят само с мека кърпа.

Ако няма производствени дефекти, бижутата от неръждаема стомана са без корозия и са запечатани, така че полирането трябва само да премахне фини отлагания, например от мастни филми на кожата. В случай на сребро, има корозивни промени на повърхността, които не могат да бъдат "полирани".

Съвети и трикове Ако искате да направите гравиране на бижута от неръждаема стомана, трябва да вземете предвид твърдостта на сплавта. Докато лазерното гравиране трае дълго време при много твърди видове неръждаема стомана, механично фрезованото гравиране трябва да се предпочита за по-меки сплави.