Шокиращи снимки: Малко дете живее в блато с наркотици

Докъде може да стигне изкуството? Ужасяващ фотопроект предизвиква възмущение в интернет!

Докъде може да стигне изкуството? Неизбежно си задавате този въпрос, когато видите следните снимки. Анфиса е малко момиченце, което живее в Санкт Петербург с родителите си Паша и Лиля. Но Анфиса води различен живот от повечето двегодишни, защото родителите й са пристрастени към наркотиците.

В движеща се поредица от снимки, наречена "Друго семейство ", фотографката Ирина Попова (www.иринапопова.net) живота на момиченцето с родителите си, които са силно зависими от наркотици и алкохол. Снимките са направени през 2008 г. и след това бяха показани на изложба в Санкт Петербург и дори номинирани за различни награди.

Докъде можете да стигнете за изкуство??

Но когато впоследствие снимките се разпространиха в интернет, Попова срещна вълна от възмущение. Мнозина не можеха да повярват, че фотографът не се намеси, но остави малката Анфиса на нейната „мизерия“. Тя беше обвинена, че се е възползвала от ситуацията и се интересува само от това да прави скандални снимки, вместо да мисли за най-добрия интерес на детето и да се намесва.

И наистина: ако погледнете снимките, бихте искали да скочите веднага и да помогнете на малката Анфиса! Докато родителите й просят пари на улицата, правят диви партита с наркотици и след това спят от опиянението си, двегодишното дете е оставено най-вече на себе си. В целия хаос и мръсотия, между оборудването за наркотици и празните бутилки с алкохол, тя живее живот, който човек не би пожелал за нито едно дете.

Фотографката се защитава

Но Попова яростно се защитава срещу твърденията, че се е възползвала от ситуацията. Само случайно тя срещна Лиля една вечер в Санкт Петербург, която беше пияна и уринираше на улицата и буташе количка. Фотографът се приближи до нея и реши да проследи живота на младото семейство в продължение на две седмици и да ги документира фотографично.

"Може би е странно, но целта ми беше да покажа възможностите на любовта в покрайнините на нашето общество ", казва Ирина Попова, обяснявайки работата си. "Надявах се да създам по-добро разбиране, да изградя мост между хората и да покажа, че не е лесно да отгледаш дете."

След като снимките бяха публикувани в интернет, властите разбраха за семейството и разследваха. Но на Анфиса беше позволено да остане при родителите си. Междувременно Паша и Лиля живеят отделно. И двамата се борят срещу пристрастяването си с терапия. Малката Анфиса живее с баща си и новата му приятелка и сега посещава начално училище.

Движещите се изображения на фотопроекта вече са достъпни и като книга "Друго семейство " на www.dossoc магазин.com