Форми на винтоверта и области на приложение

Изборът на правилната форма на отвертка не е толкова лесен, колкото изглежда. Формата на отвертката не само трябва да съответства на винта, но и на ръката на майстора. Освен това размерът на отвертката също трябва да съответства на избраната вложка. В края на краищата е важно пространството, налично при завинтване.

Общ размер на отвертката

В много работа има малки, стегнати места, където все още искате да работите ефективно с отвертка. Следователно обикновено се изисква намален обхват на къси отвертки в допълнение към нормалния диапазон на отвертките.

  • Прочетете също - качество и издръжливост на отвертката
  • Прочетете също - отвертка или отвертка - какво е вярно?
  • Прочетете също - Изградете сами държача за отвертка - ето как работи

Но отвертката, разбира се, също трябва да бъде адаптирана към вида на винта или размера на главата. Фазовият тестер, например, би бил тромав, ако беше значително по-дълъг или по-дебел. По същия начин се нуждаете от много сила, за да завиете голям винт с прорези, така че размерът на отвертката трябва да увеличи предаването на мощност.

Винтова глава - форма на острието

Формата на острието на отвертката съответства на типа глава на винта. В допълнение към класическите шлицови и кръстосани, днес могат да се намерят различни винтови глави. Те включват предимно различните винтови глави Phillips с допълнителни звездни линии, винтовете Pozidriv или винтовите глави Phillips, които са по-прости. Разбира се, отвертката също трябва да бъде адаптирана към тези винтове.

Има и Torx, т.е.полигонална отвертка или шестоъгълна отвертка, така нареченият шестостен. Отвертките, които се използват за вътрешни квадратни винтове, са малко по-рядко срещани.

  • Отвертка с прорези
  • Филипс отвертка
  • Torx - многоъгълна отвертка
  • Шестоъгълна отвертка - шестостен ключ
  • Квадратна отвертка

Форма и материал на дръжката

През годините формата на дръжките на отвертките също се е развила значително. Дълго време имаше само дървени дръжки или гладки пластмасови дръжки за отвертки, сега на пазара има дръжки със специални ламели, които предлагат много сцепление. По време на работа се изпотявате, тогава гладката дървена отвертка може лесно да се изплъзне от ръката ви.

Съвети и трикове Трябва да отделите малко повече време и пари за основната гама отвертки, които използвате през цялото време. Вземете различните размери и форми няколко пъти и вижте дали имате здраво захващане, когато работите с тях.