Черната плесен и нейните ефекти върху здравето

Сред около четиридесетте вида черна плесен има някои, които отделят отровни газове и спори. Тези така наречени микотоксини могат да имат сериозни последици за здравето в големи количества. Особено податливи, чувствителни и болни хора реагират на токсините с широк спектър от симптоми.

Проверявайте, проверявайте и не се паникьосвайте

Безспорно е, че черната плесен може да има сериозни или дори заплашителни последици за здравето. Въпреки това, темата придоби малко тип "тенденция " през последните години. На много места се подозираше, че домашните отрови са причина за всякакви разстройства.

Нападането на плесени и особено черната плесен също се броят сред тези отрови в жилищата. На практика обаче отново и отново се оказва, че малкото наистина отровни и опасни видове черна плесен се срещат по-рядко от очакваното.

Токсични и смъртоносни видове черна плесен

Моделът на симптомите, който микотоксините могат да предизвикат и насърчават, е много разнороден и е трудно да се придаде изрично на причинителя. Като цяло, черната плесен в апартамента
често предизвиква следните здравословни проблеми:

  • Респираторни проблеми до астматична кашлица и симптоми на настинка
  • Метаболитни нарушения, които засягат храносмилателната система
  • Разрушаване на телесната тъкан при директен контакт и абсорбция в организма

От четиридесетте вида черни плесени има три, които действително могат да доведат до смърт от отравяне при хора и животни:

1. Aspergillus niger
2. Alternaria Alternate
3. Aspergillus fumigatus

В района на различни цветни, особено синкави и зелени видове плесени, има и други силно токсични видове.

Обърнете особено внимание във влажни помещения

Тъй като черната плесен предпочита влагата, тя особено обича да се появява в банята и там често под душа. Естествено, поради типичните хигиенни задачи, директният контакт с кожата и вдишването могат да възникнат бързо и лесно.

Вторият основен източник на опасност е кухнята. Тук спорите на плесени и техните микотоксини могат да капят върху работните повърхности, трапезариите и храната и по този начин да намерят път в организмите на хората. С всяко разрастване на плесени в тези помещения трябва да се борим много внимателно веднага след откриването му.

Съвети и трикове Използвайте влагомер, за да проверите за постоянно дали влажността в стаите ви е под 65 процента. Настройте съответно поведението си на вентилация. Изсушете кондензационните капани като прозорци и стъкла.