Чувствителни слънцезащитни кремове в еко теста: препоръчват се само 4

Твърде много слънчева светлина е вредно за кожата. Сега Öko-Test е тествал 20 слънцезащитни крема за чувствителна кожа - с невероятни резултати.

Никой не може да избегне слънцезащитните продукти през лятото. Тъй като вредните слънчеви лъчи на слънцето не само причиняват повече бръчки и слънчеви изгаряния, но в най-лошия случай водят до рак на кожата. Така наречените чувствителни варианти са идеални за тези, които имат особено чувствителна или лека кожа. Тези слънцезащитни кремове са подходящи и за хора със слънчеви алергии или акне на Майорка, тъй като чувствителните слънцезащитни кремове примамват с успокояващи кожата съставки, по-силна слънцезащита и по-висок фактор на грижа. Освен това фактът, че не се използва парфюм, прави много чувствителни кремове интересни за хората с кожни проблеми.

Но колко добри са всъщност чувствителните слънцезащитни продукти? Потребителското списание Öko-Test вече разбра. Резултатът: повече от тревожен!

Само три крема са "много добри "

Öko-Test тества общо 20 чувствителни слънцезащитни крема. Само трима от тях биха могли да бъдат оценени с "много добър ", а един продукт с "добър ". Шест продукта се провалят напълно от теста, останалите кремове получават само "задоволително ".

Причината за лошите резултати: съмнителни UV филтри бяха открити в почти три четвърти от тестваните слънчеви кремове. Те се подозират, че действат като хормони. Най-вече това е октокрилен. В допълнение, неуспешните продукти съдържат проблемни съставки като парафини, силикони или полиетилен гликоли (PEG).
Например, ПЕГ могат да гарантират, че чуждите вещества се утаяват в кожата ни по-бързо - освен това пластмасовите съединения се разграждат трудно и следователно са вредни за околната среда.

Слънчевият крем Aldi е един от победителите в теста

"Sonnenmilch sensitive " от марката за естествена козметика Eco Cosmetics и евтиният "Sun ultra sensitive " от Ombra за 4,95 евро, които се предлагат от Aldi, се справят най-добре в Öko-Test. Слънцезащитният крем Eucerin и чувствителният слънцезащитен крем "Sun Ozone" бяха оценени като задоволителни.
Изненадващото е, че цената не играе роля в резултатите. Шестимата губещи от теста включват и много скъпи марки като "Lancaster " за 47,98 евро и "Cetaphil " за 29,95 евро. В тях са открити вредни UV филтри. Слънчевият крем "Avène " за 35 евро получи оценка "недостатъчно ".

Öko-Test проверява само чувствителните слънцезащитни кремове въз основа на етнически причини. Колко добре обаче продуктите предпазват от UV лъчите, не е тествано. Пълният протокол от теста е достъпен на oekotest.де за четене.

Във видеото: Трябва да обърнете внимание на това, когато се слънчеви бани