Сгънати салфетки за сватбата

Първо и най-важно, сгъването на салфетки за сватбата трябва да става бързо. Когато трябва да се декорират 50-100 места и обратното броене тече, докато думата „да“ не изтече, няма време да мислите дълго за сгъваемите техники. Затова тук ще научите как да създадете изящна декорация на маса за сватбата с прости трикове.

Поглед назад в историята

Сгъваемите сервиети (всъщност: "чупещи се " сервиети) е древно изкуство, което води началото си от трапезната култура на Ренесанса. Тогава белите ленени салфетки с дължина метър бяха изкусно облечени с птици, змии, миди или миниатюрни брави, които бяха премахнати отново в началото на празника.
Сгъваемите салфетки първоначално служеха за да радват окото и да демонстрират богатството на домакина. Едва през 19-ти. През 19 век салфетките се свиват до размера на кърпа и в същото време служат на естетическа и практическа цел.

Сгъваеми салфетки за сватбата: Толкова е лесно!


Тези предложения за декорация могат да бъдат изпълнени бързо и лесно:

 • Сладка: Навийте салфетката и я завържете с малки сатенени лъкове в двата края (сатенените панделки трябва да са в същия цвят като другите декоративни елементи на масата: цветя, свещи, розови листенца ...)
 • Горна част: Навийте салфетката и я завържете в средата с голяма бяла дантела или лък от тюл. Поставете няколко малки цветя в цикъла.
 • Акордеон (виж снимката): Сгънете салфетката под формата на акордеон (последователно напред и назад). Завържете единия край с лък и поставете салфетката върху чинията като ветрило в другия край. вариантЗавържете края заедно с тънка златиста гумена лента и вкарайте в нея яркорозова (текстилна) орхидея.
 • Свързан (вижте снимката): Сгънете серветката плоско и я поставете в широк пръстен от сатенена панделка. Завържете малък букет (зелени листа + цветя от жив плет) с тънък сатенен лък и го пъхнете в широката сатенена панделка.
 • Стоящо сърце: Отворете квадратната салфетка, сгънете двете страни наполовина навътре и поставете.

Сгъваеми декорации за маса без салфетки:

 • Пламък в чашата: Дръжте салфетката в средата, разклатете я надолу и я поставете изправена в чаша за вино.
 • Водопад в чаша (виж снимката): Вземете дълга салфетка до ъгъла, поставете я в чаша за вино и оставете останалата салфетка да се плъзне от чашата и върху чинията. Много красива с плат, който може да бъде драпиран на вълни.
 • Проверете (вижте снимката): Поставете салфетката плоско върху чинията с ъгъла нагоре и поставете украшение върху нея (лист с лък, цвете, перо с перли).

Картата за място е пред салфетката:

Не забравяйте да поставите карта за място пред всяка плоча и след това отново да проверите дали етикетите с имената отговарят на плана на масата. Бъдете оригинални, защото една трезва бяла карта изглежда малко тъжна. Ето няколко прости идеи за изработка:

 • Спокойно: Напишете имената на гостите върху малки камъчета със златна, сребърна или черна писалка. Вариант: Изрежете пеперуда от цветна хартия и поставете камъчето в средата.
 • Креатив: Направете картички за място от солено тесто и създайте желаната форма (сърце, звезда, камбана ...) с форма за бисквитки. След това украсите от печеното солено тесто могат да бъдат оцветени с (блестяща) спрей боя.
 • Влюбен в природата: Украсете всяка карта с място с класо пшеница, лист от бръшлян (в знак на лоялност) или стрък трева.
 • Прагматично: Разпечатайте менюто, навийте го и го завържете с лък, върху който едновременно виси етикетът на госта (перфориран). Изглежда по-приятно, когато името е написано на ръка върху етикета.