Сигурна основа: предимства на лентовата основа

Фондациите са толкова разнообразни, колкото и структурите, които ги поддържат. Основата поема натоварването на цялата конструкция и я разпределя на земята. Той също трябва да има фундамент без замръзване и не трябва да образува топлинни мостове. Ще ви покажем предимствата на лентовата основа в нашето ръководство.

Видове основи

Когато планират сградата, собствениците на сгради имат много свобода на действие, що се отнася до основата. Следните видове основи са често срещани в строителството:

  • Прочетете също - Кондензиране на фон дьо тен
  • Прочетете също - Фондация за фундаментни плочи или ленти
  • Прочетете също - Изкопаване на фондация
  • Точкови основи: Натоварването се поема от отделни опори
  • Ивични основи: натоварването се понася главно от стени
  • Носеща фундаментна плоча: идеална за еднофамилни къщи без мазе

Предимства на лентовата основа

Лентовите основи са най-често срещаната форма на фундамент в Германия. Правилно - защото този тип фундамент Ви предлага следните предимства:

  • Здрава, стабилна подземна повърхност от десетилетия
  • Евтино строителство
  • Позволява инсталирането на неносещ сутерен подов панел

Изисквания за лентови основи

За да отговори на всички изисквания за лентови фундаменти, конструкторът трябва да изчисли армировката, качеството на бетона и ширината на фундамента за лентовата основа.
По отношение на размера и външния вид лентовата основа зависи от теглото на конструкцията, плана на пода и естеството на почвата.
Той трябва да има необходимата товароносимост и да е без замръзване.

Товароносимостта се реализира чрез използваната армировка и класовете за качество на бетона. За укрепване се използват дълги железни пръти; те се движат вертикално надолу, както и хоризонтално. Те са свързани със свързваща тел. Традиционно за това се използва врата или армировъчна стомана и има периферни гофри.
Жилищните къщи традиционно се основават с бетон клас на якост C25 / 30.

В зависимост от региона, в който се издига конструкцията, се изчислява и необходимата дълбочина на фундамента. В повечето случаи е достатъчна дълбочина на почвата от 80 cm или повече, в повечето области е идеална дълбочина на фундамента от 100 cm. Това предотвратява така нареченото измръзване: слой вода не може да се образува и замръзне под основата. Това би тласнало основата нагоре

Лентовите основи не е задължително да бъдат изолирани. Всестранната изолация на периметъра обаче предотвратява образуването на топлинни мостове. Такава изолация трябва да бъде водоустойчива и устойчива на гниене и да издържа на натиска на околната почва. XPS панелите, т.е. панелите от екструдиран полистирол, са често срещани тук. Тези панели се предлагат в магазините под много различни търговски марки като Styrodur или Jackodur.