Сребърните йони в питейната вода - как работят и къде се използват?

Дезинфекцията на водата е важен въпрос при пътуване в райони с лошо качество на питейната вода. За какво може да се използва среброто, какви ефекти имат сребърните йони и къде се изисква внимание е обяснено подробно в тази статия.

Антибактериален ефект на среброто

Среброто има бактерициден ефект, когато е в много фино разделена форма. Този факт беше известен още в древна Индия, където аюрведичната медицина прилагаше сребърни глобули за лечение на бактериални инфекции.

  • Прочетете също - Какво всъщност е питейната вода?
  • Прочетете също - Откъде идва нашата питейна вода??
  • Прочетете също - йонизатори на вода - как работи и дали носи нещо?

Ефективността на среброто зависи от повърхността му. Колкото по-фино е разделено среброто, толкова по-голяма е повърхността му. Ефектът обаче е само слаб в сравнение с други средства.

В областта на медицината среброто се използва като превръзка за рани, която трябва да убие микробите, присъстващи в раната. В някои случаи се използва и за покриване на оборудване.

Поглъщането на сребро, както в древна Индия, се разпространява от мнозина, но е научно противоречиво. До около 5 µg / kg телесно тегло няма риск от отравяне, но няма надеждно проучване, което да доказва ефективността на поглъщането.

Сребърни йони за дезинфекция на вода

За надеждна дезинфекция на питейната вода са необходими голямо количество сребро и дълго време на излагане. Отделните организми се убиват много бавно от среброто.

Следователно среброто и хлорът се използват заедно в повечето продукти за дезинфекция на вода. Силният окислителен ефект на хлора убива много по-бързо микроорганизмите. От друга страна, среброто помага да се избегне повторно замърсяване на водата за по-дълъг период от време. За разлика от хлора, той не влияе на вкуса.

Поради това продуктите на базата на сребърни йони често се използват във водни резервоари и контейнери за съхранение на вода. Среброто се препоръчва и на открито, ако стерилизираната вода трябва да се съхранява или съхранява по-дълго (обикновено повече от 24 - 48 часа).

UV дезинфекцията и съхранението под слънчева светлина са алтернативи на химическата дезинфекция. Те съответстват на ефекта на така наречения метод на Содис.

Съвети и трикове Керамичните филтърни патрони във водните филтри за външна употреба често са със сребърно покритие. Това предотвратява зарастването на заклещените микроби от филтъра. Битовите уреди, от друга страна, обикновено нямат такова предпазно покритие.