Боядисвайте силикатна боя върху тапет: Работи ли??

Силикатните бои са сред по-рядко използваните бои, но те имат няколко предимства: Те позволяват на стените да дишат, не възпрепятстват дифузията и по този начин насърчават здравословен вътрешен климат. Освен това слагат край на плесента. Така че защо да не боядисате тапета със силикатна боя?

Ето защо не трябва да поставяте силикатна боя върху тапета!

Има основателна причина да не покривате тапета със силикатна боя: Боята се придържа само към минерални основи, тъй като свързващото вещество калиево водно стъкло изисква подходящ партньор за реакция.

  • Прочетете също - Можете ли също да рисувате силикатна боя вътре?
  • Прочетете още - Може ли силикатна боя да се рисува и върху емулсионна боя?
  • Прочетете също - може ли силикатна боя да се рисува и върху глинена мазилка?

Тапетите са предимно от хартия с пластмасови компоненти, рядко се правят от текстил. В него няма минерални вещества, така че силикатната боя няма да намери постоянно задържане на повърхността.

По-обещаващо е напълно да премахнете тапета и да го боядисате директно върху варовата мазилка, циментова мазилка или вароциментова мазилка. Бетонните повърхности също могат да се комбинират със силикатна боя, но само без остатъци от кофражно масло.

Силикатната боя също не се придържа към тези основи

Дървото, стъклото и металът също предлагат лоши основи за силикатна боя, а мазилката трудно може да бъде боядисана успешно с нея. Повърхностите, които са чувствителни към алкалност, могат дори да бъдат повредени от химически изгаряния.

Ако решите да нанесете силикатната боя върху суровата мазилка вместо тапета, първо се уверете, че тя не е била напоена с дълбок грунд. Това би могло да попречи на една успешна картина.

Можете да рисувате тапета си с тези цветове!

Дисперсионните бои обикновено са първият избор, когато става въпрос за боядисване на тапети. Те се придържат към много различни повърхности, но не са толкова пропускливи за дифузия, колкото силикатни бои.

Латексната боя, подтип на емулсионна боя, също е една от боите, които могат да се използват върху тапети без никакви проблеми. С такова покритие получавате гладка, миеща се повърхност, която осигурява по-голяма хигиена.

Малка проба боя на скрито място ви показва как ще изглежда вашата боя върху тапета. Изчакайте, докато боята изсъхне напълно, тъй като това все пак ще доведе до леки промени в цвета!

Съвети и трикове Текстурираните тапети ви дават възможност да подчертаете триизмерния декор с глазури. Първо боядисайте повърхността в хубав основен нюанс, след това върху нея нанесете тънка глазура по ваш избор.