Изтъняваща силикатна боя: Как да го направите правилно!

Силикатните бои се различават значително от често използваните стенни бои, които се състоят от дисперсна пластмаса. Естествено чистата силикатна боя съдържа само минерални съставки, калиевата водна чаша служи като свързващ агент. Очевидно е, че този вид боя има напълно различни свойства от предлаганата на пазара емулсионна боя.

Силикатната боя може да се разрежда с вода?

Ако искате да разредете силикатна боя, моля, първо разгледайте инструкциите за употреба на съответния контейнер. Като правило водата не е подходящият разредител за тази боя.

  • Прочетете също - Какъв грунд се препоръчва за силикатна боя?
  • Прочетете също - Силикатна боя за дърво - има и това?
  • Прочетете също - Силикатна боя като устойчива на атмосферни влияния фасадна защита

Водата може да се смеси и боята да стане по-тънка, но този вид разреждане инхибира втвърдяването на боята. Тъй като силикатните бои изсъхват химически чрез карбонизация и за това им е необходим висок процент калиев силикат.

Добавената вода обаче намалява процента на съдържащото се калиево водно стъкло и инхибира химическата реакция с повърхността. Следователно водата трябва да се използва много пестеливо, ако изобщо, за разреждане на естествено чисти силикатни бои.

Ами силикатни емулсионни бои??

Този тип боя съдържа определен процент пластмаса, който е около 5%. Тъй като дисперсионната силикатна боя не само се втвърдява химически, но и физически до известна степен чрез изсушаване, на някои контейнери е отбелязана възможността за разреждане с вода.

Но и тук има предимно тесни граници, тъй като голяма част от веществото все още съществува като калиево водно стъкло и поради това се нуждае от собствен разредител.

Как може силикатната боя да се разрежда правилно??

Специализираната търговия разполага със специален разредител за силикатни бои и дисперсионни силикатни бои, който се нарича "фиксатор". Тук става дума главно за споменатото вече калиево водно стъкло, което действа като разреждане в тънка течна форма.

В същото време името ясно посочва, че фиксаторът е и фиксатор, който осигурява ефективно карбонизиране. Следователно фиксаторът е както разредител, така и свързващ агент!

Съвети и трикове Когато тонирате вашата силикатна боя, не трябва да използвате същите продукти, които използвате за емулсионни бои. Вашата минерална боя се нуждае от алкалоустойчиви пигменти, които се предлагат в добре складирани специализирани магазини.