Подновяване на силикона в банята и как да го направя

Силиконовите фуги в банята и в санитарната зона трябва да бъдат подновени след няколко години, особено ако станат неестетични. Повечето от тях променят цвета си, изтичат или дори започват да плесенясват. Тогава е крайно време да се промените.

Отстранете силиконовите фуги и нанесете нови

Силиконовите фуги, които през годините са станали пропускливи и грозни, в никакъв случай не са само визуални или. козметичен проблем. Те също могат да изтекат, да се обезцветят, да мухлясат и вече да не служат по предназначение. Това уврежда строителната тъкан и вашето здраве. Ако влагата попадне под непропускливите фуги и под плочките, душ кабина или вана, се натрупва влага и дори плесен. Ето защо е важно старите силиконови фуги да се обновяват правилно и редовно, така че да се възстанови херметичността. Обновяването на силиконовите стави става в няколко стъпки:

  • Прочетете също - Премахнете силикона: заменете силиконовите фуги под душа
  • Прочетете също - Отстранете силикона от мазилката
  • Прочетете също - премахване на силикон от ставите
  • почистете повърхностите около ставата
  • внимателно отстранете старата фуга (без надраскване на плочки или нещо друго)
  • премахнете фините силиконови остатъци
  • Маскирайте краищата на стените и ваните с тиксо
  • Натиснете нов уплътнител (15,25 евро на Amazon *) в съединението с патрон (ако е възможно, без утаяване)
  • Изгладете ставите след нанасяне на силиконовото съединение
  • Почистете съвместните маржове и оставете съвместната маса (6.99 € в Amazon *)

Какво трябва да обърнете внимание на индивидуалните работни стъпки

Чистата среда не може да навреди на работата, поради което трябва да почистите напълно зоната директно около ставите, които трябва да бъдат подновени. Също така не забравяйте да затворите изтичането, така че никакъв стар силиконов уплътнител да може да влезе в канализацията. В края на краищата, нито един силикон не трябва да влезе в отпадъчните води. Премахнете стария силикон, колкото е възможно по-задълбочен. Продължете да намалите старата ставка, издърпайте го и след това премахнете по-фините силиконови остатъци. Например, можете да приложите силиконов отстраняването, за да го действате и да премахнете остатъците след известно време. Ако старият уплътнител е бил отстранен възможно най-добре, трябва да премахнете зоната чиста, например с рисуване креп. Това пречи на силиконовото съединение да достигне до нежелани места и да се наложи да се отстранява усилено там. Можете да използвате специални инструменти или сапунена вода, за да изгладите фугиращата смес. Моля, обърнете внимание на времето за обработка на уплътнителя. Освен това не забравяйте старателно да почистите краищата.