силикон залепване на метал и какво да се обмисли

Силиконът често се използва за залепване на метали поради некорозивните си свойства. Има обаче няколко неща, които трябва да имате предвид, за да могат по-късно залепващите връзки да се държат добре. В крайна сметка силиконът е по-скоро уплътнител, отколкото лепило.

Използвайте силикон и други уплътнители като лепило

Силиконът е уплътнител, който често се използва в банята или кухнята за създаване на еластични връзки. Той също има адхезивна сила, но това е ограничено. Това се отнася и за други уплътнители като акрил, които по някакъв начин могат да се използват и като лепила, включително метали. Предимството на силикона е, че не предизвиква корозия. Поради това е много подходящ за обработка върху метали. Специалните силикони, които са произведени за тази цел обаче са по-добри. Например, има строителен силикон, специален силиконов уплътнител, който се използва в строителството на къщи за запечатване и стабилно свързване на прозорци, изработени от различни материали. Това уплътняващо съединение (15,25 евро за Amazon *) също има типичните свойства на конвенционалния силикон, а именно постоянна еластичност, UV устойчивост и некорозионни свойства.

  • Прочетете още - Лепене на акрилно стъкло със силикон и на какво трябва да обърнете внимание
  • Прочетете още - Лепене на плочки със силикон и на какво трябва да обърнете внимание
  • Прочетете също - залепване на гума със силикон и на какво трябва да обърнете внимание

Какво трябва да имате предвид при обработката на уплътнителя

Силиконът се счита за много устойчив, което също ви носи полза, когато се използва като лепило. Силиконът обаче е много еластичен, поради което трябва да имате предвид няколко неща при обработката:

  • не лепете по-големи площи
  • Не залепвайте повърхности с вибрации или постоянни движения
  • Използвайте двукомпонентно лепило със силикон за силно използвани повърхности

За материали като метали е по-логично да се използва специален конструктивен силикон или силиконово лепило вместо конвенционални силиконови уплътнители. Лепилото с два компонента, което също се придържа добре към силно използваните повърхности, е особено подходящо. Ако лепилото върху адхезивните повърхности не се забелязва повече, отколкото е абсолютно необходимо, най-добре е да използвате прозрачно силиконово лепило.

Допълнителна информация за обработката на лепилото

След като повърхностите, които ще бъдат залепени, са свързани, все още имате време да преместите частите с лепилните повърхности, така че всичко да пасва идеално. При обработката обърнете внимание на информацията за времето, необходимо на лепилото да изсъхне. Продължителността на сушене, разбира се, също зависи от якостта на приложния лепилен слой. След 24 часа обаче всичко трябва да бъде напълно изсушено.