Използвайте силиконов спрей за грижа за каучука

Каучукът (естествен или синтетичен каучук) се превърна в незаменима част от живота ни, било то гуми, уплътнения за врати и прозорци или играчки. Но гумата остарява и трябва да се гледа. Силиконовият спрей е добро решение.

Поддържайте каучук със силиконов спрей

С напредване на възрастта гумата губи своята еластичност и става крехка и напукана. Поради това гумените части не трябва да бъдат излагани твърде често на UV лъчение. Температурните разлики също карат гумата да старее. Твърдите, чупливи уплътнения вече не уплътняват правилно. Преди да третирате гума със силиконов спрей, трябва да я почистите и оставите да изсъхне. Спреят се придържа само когато повърхността е суха и без замърсявания и мазнини.

За да поддържате гумено уплътнение, напръскайте го леко със спрея. Спреят образува прозрачен филм върху каучука, прави го еластичен и го предпазва от вредни влияния. Водата може да се търкаля по повърхността по-лесно, което е особено важно при вратите на автомобила, за да не замръзнат през зимата. След това оставете вратата или прозореца отворени за десет минути, за да може филмът да изсъхне.

Като алтернатива можете да напръскате силиконовия спрей върху кърпа и да го прекарате върху уплътнението. Агентът върху плата е достатъчен за дължина на уплътнението около един метър. Този метод ще попречи на пръскането да попадне върху рамката или стъклото и след това да се наложи да го премахнете.

Поддържайте клинови ремъци

Клиновият ремък има специално място сред гумените продукти, за които трябва да се грижи. В никакъв случай не трябва да го третирате със силиконов спрей, тъй като това може да доведе до загуба на триене (тъй като силиконовият спрей е предимно смазка, която кара движещите се части да работят по-лесно). На пазара има специални спрейове с клинови ремъци за грижа за клинови ремъци.

Екологична съвместимост на силиконовия спрей

Силиконовият спрей е неутрален, чист и нетоксичен лубрикант без мирис. Така че можете да го използвате във всички области на домакинството без колебание, това няма да натовари прекалено вас или околната среда. Трябва обаче да се въздържате от третиране на детски гумени играчки със спрея (тъй като вещества като аерозоли се добавят към действително съвместимото със здравето силиконово масло).