SodaStream Crystal 2.0 тест: Какво може да направи производителят на сода?

Все още ли влачите или вече пиете?? В нашия тест за кристал SodaStream разкриваме предимствата и недостатъците на производителя на сода със смес от безалкохолни напитки.

Едва ли нещо е толкова досадно при пазаруването, колкото привличането на сандъците с напитки. Особено когато нямате кола. Ако не искате да правите тренировка за ръце с тежки бутилки с вода, можете да улесните себе си, като използвате добрата стара чешмяна вода.
В Германия имаме късмета, че водата излиза от чешмата, така да се каже Много добро качество на питейната вода навсякъде Има. Водните филтри са ценни в златото за защита срещу вар и за минерализиране на чешмяна вода. Ако все още водата е твърде плоска за вас, можете дори да си направите сода сами вкъщи.
Производителят SodaStream все още е точно отпред сред производителите на сода. Пазарният лидер е разработил различни устройства със стъклени и пластмасови бутилки. И двата варианта имат своите предимства. Разкриваме кои са в нашия тест SodaStream.
В него имаме SodaStream Crystal 2.0, поставени през крачките му. Опитахме и сиропите PepsiCo за домашни безалкохолни напитки от SodaStream. Дали това означава и теглене на кока-кола и ко. е направил, можете да разберете тук.

Кога си струва SodaStream?

Според консултантския център, въздействието на климата от консумацията на минерална вода в Германия е средно 600 пъти по-високо от това на чешмяната вода. Причината за това не е дори пълненето и опаковането, а предимно вносът на бутилките с вода по дълги транспортни маршрути.
Материал за четене: CO2 диета: 5 храни, които трябва да избягваме отсега нататък

Пиенето на повече чешмяна вода е полезно за околната среда. Освен това няма отпадъци от опаковки поради стария добър "Kraneburger ".
Производител на сода като SodaStream кара обикновената вода от чешмата да искри и я превръща в истинско освежаване. Ако не пиете много различно от сода, получавате 1,5 литра на ден, препоръчани от Германското общество за хранене (DGE).
Във видеото: Трябва да пиете толкова много вода

Вашият браузър не може да възпроизведе това видео.

Видео от Естер Писториус

Но SodaStream не си струва само от съображения за устойчивост. Приготвянето на газирани напитки самостоятелно е изключително удобно - особено през лятото, когато консумацията на вода е още по-голяма и бихте се прегърбили, когато носите шест опаковки и кутии.
В същото време ви спестява време. Не само премахва отклонението до супермаркета (и досадното влачене), но и връщането на събраните празнини. Да не говорим за факта, че апартаментът изглежда много по-подреден, когато навсякъде има празни бутилки с вода.
За съжаление не е напълно вярно, че спестявате много пари с производител на сода. Можете да закупите минерална вода много евтино в магазините с отстъпки.
Преобразувано в цената на устройството и смяната на касетата, трудно можете да се измъкнете със SodaStream по-евтино. Говорим за суми от разлив между 2 и 4 цента, които могат да бъдат спестени с производителя на сода.
Материал за четене: Monsieur Cuisine Connect в теста: Колко добър е Lidl Thermomix?

Как се прави сода със SodaStream?

Газирани напитки като SodaStream обещават газирана вода с натискането на един бутон. Но как работи? Подобно на толкова много тайни в живота, тук основата е проста химия.
Въглеродният диоксид (CO2) се притиска във водната бутилка през газовата бутилка. Част от газа се комбинира с течността и се превръща в въглеродна киселина, което прави чешмяната вода толкова приятна и пенлива.

За да не се изпомпва безкрайно количество въглероден диоксид във водата, машините за газировка имат клапан за свръхналягане като автоматичен газов стоп. Това регулира колко силно водата мехурче нагоре. Това води до разлики в количеството въглероден диоксид между устройствата на отделните производители.
Важно: Пенливата вода не трябва да се мехурче няколко пъти, в противен случай водата може да прелее.

Това са предимствата на SodaStream Crystal 2.0

За разлика от SodaStream Cool или SodaStream Easy, SodaStream Crystal 2.0 предлага се със стъклени бутилки. По-високата цена за производителя на сода за стъкло е добре обоснована.
От една страна, стъклото е по-устойчиво отколкото обичайните пластмасови бутилки, в които водата се мехурче. Въпреки че бутилките за домашни любимци имат по-голям капацитет от стъклените бутилки, те трябва да бъдат заменени редовно след една година, причинявайки отпадъци и допълнителни разходи.
Водата има по-добри стъклени бутилки, Тъй като пластмасовите бутилки могат да дадат лек пластмасов вкус. В допълнение, бутилки от Sprudel, изработени от стъкло благородни и се представят красиви като пластмасова бутилка пред гостите.
Стъклените бутилки могат да бъдат измити в съдомиялната машина. Това ги прави хигиенични от варианта на пластмаса, който само хладка може да се почисти на ръка, тъй като материалът може да деформира с твърде много топлина. Отново, вие спасявате ценно време в ежедневието.
Spar Tip: В Lidl получавате захаста 2.0 тук само 87.72 вместо 159,90 евро!*

Недостатъците на стъклените бутилки:
Разбира се, тя не трябва да бъде скъпата сода със стъклени бутилки. Леките пластмасови бутилки определено са по-здрави и по-добре да ги вземете със себе си. Рискът от счупване също е по-нисък тук. Ако имате деца в домакинството си, играйте безопасно с евтиния вариант PET.
Също така боравенето с кристалите SodaStream 2.0 се различава от моделите с пластмасови бутилки. Те имат ръчна винтова капачка, докато стъклените бутилки са прикрепени към устройството със специален повдигащ механизъм. Въпреки че това е по-изискано и по-просто, той също е по-податлив на повреди, отколкото винтовия метод.
Важно е да знаете: Стъклените и пластмасовите бутилки са специфични за устройството и не могат да бъдат разменени. Така че, ако имате SodaStream Crystal 2.0, водата може да мехурче само в стъклената бутилка. След това можете, разбира се, да прехвърлите пресната сода в друга бутилка, за да я вземете.
> В момента Lidl предлага SodaStream Cool с пластмасови бутилки на ниска цена от 38,98 евро.*

Кристалът SodaStream 2.0 в теста: нашите резултати

Имаме SodaStream Crystal 2.0 тествани и изследвани по отношение на външния вид, обработката, експлоатацията, резултатите от почистването и пиенето. Можете да прочетете нашите съвети и опит с производителя на сода тук.

SodaStream Crystal 2.0: Оптиката

С ширина 16 см и дълбочина 26–28 см, SodaStream Crystal е доста компактен. Тъй като главата на устройството трябва да бъде повдигната преди работа, устройството е гъвкаво по височина. Когато се удължи, Crystal го довежда до 54 см - така че измерете пространството под кухненските шкафове, ако искате да поставите частта отдолу.
Визуално SodaStream Crystal донякъде напомня на огромен шейкър за коктейли. За цветовете можете да избирате между черен (по-скоро антрацит) и бял и да съобразите устройството с вашия тостер или чайник. Склонни сме към черно, тъй като бялото често пожълтява с времето.

Производителят на сода винаги е снабден с газова бутилка. В зависимост от обхвата на доставката има и (най-малко) 0,8 литра стъклена бутилка за вода. Стъклената бутилка е декоративно оребрена и може да се напълни с 620 ml вода до линията за пълнене. Благодарение на пластмасовата запушалка, каната за миене в съдомиялна машина е подходяща и за транспорт.

SodaStream Crystal 2.0: Обработката

Кристалът SodaStream 2.0 обикновено е добре направен и има солиден отпечатък. Но определено има модели, които са по-тежки и по-сигурни. За съжаление няма гумено покритие или гумени крачета, които да предпазват работния плот на кухнята.
За разлика от предишния модел, SodaStream Crystal 1.0, новата версия има по-висококачествена гарафа, изработена от неръждаема стомана. Изглежда по-елегантен от пластмасовия държач за бутилки и благодарение на здравия материал прощава от време на време плискане на вода.
Има недостатъци при обработката на задния капак. Буквално пада към вас, когато поставите и смените касетата за газ и е доста разклатено. Дори бутонът, който трябва да натиснете, за да издуете водата, всъщност не се чувства ценен.

Закрепването на бутилката с вода (спускане и заключване на главата на устройството), от друга страна, е без усилие. Заключващата система все още предлага известна устойчивост. Което обаче не е лошо, тъй като след шипенето устройството трябва да остане затворено за кратко така или иначе, преди каната да може да бъде свалена.
Във всеки случай трябва да се внимава със SodaStream Crystal 2.0 може да бъде заобиколен. Механизмът е относително твърд и може да бъде повреден при неправилно използване. Така че не просто разкъсвайте машината, но внимателно я отваряйте и затваряйте.

SodaStream Crystal 2.0: Операцията

Инструкциите за употреба на SodaStream Crystal 2.0 е доста тънък и действието всъщност е супер просто и почти обяснимо.
След като поставите напълнената бутилка с вода в дъното на контейнера и я наклоните обратно, бавно издърпайте главата на устройството надолу върху нея. След това заключващата дръжка се завърта надясно.

За да издуете водата, бутонът трябва да бъде натиснат три пъти последователно за кратко (!) трябва да се натисне. Веднага щом чуете силно бълбукане, вие знаете, че вашата газирана вода е готова. Сега трябва само да изчакате две секунди, след което можете да отворите ключалката и ще бъдете възнаградени с най-добрите физове.

SodaStream Crystal 2.0: Почистването

За да се предотврати утаяването на грозни водни петна върху устройството, производителят препоръчва ежедневното изсушаване на SodaStream с мека кърпа. Ако оставите почистването да подейства малко, можете също да получите вар, разтворена с лека оцет-водна смес.
По-важно от почистването отвън обаче е редовното почистване на бутилката с вода. Микробите могат дори да се събират във вода от чешмата, така че стъклената бутилка трябва да се изпразва ежедневно и да се почиства ежеседмично.
Съвет за четене: Премахване на котления камък: най-добрите съвети и домашни средства
Можете просто да поставите бутилката в съдомиялната машина за това. За силни замърсявания или лепкави остатъци (от добавени сиропи) са полезни специални раздели за почистване на SodaStream (тук в Amazon) *.
Като алтернатива можете да добавите малко налична в търговската мрежа лимонена киселина към бутилката за пиене и да я напълните с топла чешмяна вода до маркера за пълнене. Накратко издуйте в SodaStream (натиснете веднъж) и оставете почистващата смес да влезе в сила за 15 минути. След това изплакнете обилно с чиста вода.

Бакшиш: Дюзата на мехурчетата постоянно е в контакт с водата. За да предотвратите мащабирането, е важно да избърсвате дюзата ежедневно и да го оставяте да изсъхне, ако SodaStream няма да се използва за по-дълъг период от време.

SodaStream Crystal 2.0: Резултатът

За нашия вкус съдържанието на въглена киселина в газираната вода от SodaStream Crystal 2 беше.0 перфектно дозиран. Така че не отпуснато средно пенливо вино, но определено резултат от пиенето, който може да се справи с класическата сода от супермаркета.
Бакшиш: Ако не искате содата да е толкова силна, можете просто да натиснете бутона на устройството два пъти, вместо три пъти. По този начин спестявате CO2 газ, така че касетата SodaStream да издържи по-дълго.
Може да се спори за относително малкото количество от само 620 ml на бутилка с вода. Лично аз мисля, че малки количества вода са по-добри, защото ограничението ми напомня да пълня вода по-често. По този начин можете да се тренирате да пиете повече.
Прочетете също: ТОВА се случва, когато пиете 8 чаши на ден!

Колко често трябва да сменяте касетата SodaStream?

Според производителя на SodaStream, един CO2 патрон е достатъчен за около 60 литра газирана вода - в зависимост от това колко силно мехурчете водата си. Можете да разберете дали трябва да замените въглеродния цилиндър по факта, че пенливата вода само леко мехурче, дори след няколкократно натискане на контролния бутон.
Газовата бутилка издържа около четири до осем седмици. След това можете да го замените за нов цилиндър (без депозит). Освен много супермаркети, тази услуга се предлага и от електромагазини, аптеки и дори аптеки. Просто попитайте на касата.
Околната среда е доволна от тази размяна. Тъй като празните бутилки с CO2 не просто се изхвърлят, а се изпращат обратно на производителя. Там те се проверяват за тяхната безопасност и се пълнят с пресен въглероден диоксид. Рециклиране в най-добрия случай!
Тук можете да си купите бутилка за вода плюс бутилка от Amazon.*

Като алтернатива можете да поръчате нови касети SodaStream онлайн. Това обаче е полезно само ако искате да имате резервен цилиндър в къщата в случай на авария - например ако патронът трябва да свърши в неделя и вече няма отворен пазар.
Бакшиш: Въглеродните цилиндри от Soda Trend, прекият конкурент на SodaStream, вече са по-евтини, отколкото от марката SodaStream. Цилиндрите Soda Trend също отговарят на производителите на сода SodaStream. Цената на разменените цилиндри е около седем евро.
Съвет за четене: Нулеви отпадъци: 5 гениални продукта за по-малко пластмаса в ежедневието

Как вкусват безалкохолните напитки от SodaStream?

Както при всеки друг производител на сода, SodaStream Crystal 2.Смесете 0 безалкохолни напитки сами. Освен това производителят PepsiCo, към който марката SodaStream е част от 2019 г., предлага подходящи сиропи с вкус на Pepsi, 7UP, Mirinda и Schwipschwap - понякога дори като вариант без захар.
Можете да намерите комплект от 4 от сироп за SodaStream тук на Amazon.*