Трябва ли настилката да е от WPC или дърво

Тези, които са изправени пред решението да вземат решение за материала на своите дъски, обикновено тежат между WPC и дървото. Тъй като висококачествените продукти, изработени от WPC, почти не правят разлика в цената спрямо истинското дърво, личният вкус често е решаващият фактор. Някои свойства допълнително ограничават избора.

Широка гама от продукти от двата материала

За да се отговори индивидуално на въпроса кои декинг дъски са най-изгодни, предимствата и недостатъците на дървото и WPC трябва да бъдат разгледани и оценени индивидуално. И двата материала се предлагат в различни нива на качество, чрез които някои характеристики и свойства са повече или по-малко изразени.

 • Прочетете също - Преглед на цените за WPC декинг
 • Прочетете също - Кои дъски за настилка са най-добри
 • Прочетете също - Полагането на WPC декинг е просто обяснено

Покупна цена и разходи

Ценови фактори за:

дърво

 • Оригинално дърво
 • Зърно и текстура
 • Предварителна обработка като термо дърво
 • време за съхранение
 • обработка

WPC

 • Кухи камери или твърди
 • Съдържание на дървесина
 • Клас от пластмаса

Висококачествените WPC продукти достигат цени на квадратен метър, подобни на тези на местните дървесни видове. Твърдият WPC декинг има съдържание на дървесина над шестдесет процента. Дъските с кухи камери са по-евтини, но трябва да бъдат изправени на интерфейсите и са по-малко стабилни. В никакъв случай не може да се полагат дъски от PVC, тъй като те се предлагат много евтино от азиатското производство.

Ако за терасата се използва местно истинско дърво като дугласова ела, следващите разходи трябва да бъдат взети предвид в допълнение към покупната цена. Редовното възстановяване, често комбинирано с шлайфане и повторно запечатване, струва време и работни материали. Същото се отнася и за термично обработената термо дървесина от пепел и смърч. Цените за декинг дъски, произведени от Bangkirai и други тропически гори са по-високи от тези за WPC.

продължителност на живота

Устойчивостта на WPC е значително по-висока от тази на дървото и известните производители дават гаранции за продължителност на живота до 25 години. Само скъпите тропически дървета се доближават до тези стойности. Действителната издръжливост на дъсковия елов декинг се оценява на десет до години, в зависимост от начина, по който се грижи за него.

Усилия за поддръжка

WPC работи почти без поддръжка. Дъските се почистват, вместо да се шлайфат. Боядисването на WPC плоскости отнема много време и резултатът често е незадоволителен. Дървото може да бъде боядисано, оцветено, остъклено и лакирано.

Съвети и трикове Трябва да се отбележи затоплянето на повърхностите на WPC. Ако нямате сенчеста тераса, трябва да тествате степента на затопляне на пламтящото слънце с мостра преди да купите.