Правилно запечатайте ПДЧ с формалдехид

ПДЧ отдавна се подозира, че отделя формалдехид и в по-голямата си част с основание. В много къщи тези панели все още присъстват в голям брой. Може би сте се чудили дали те могат да бъдат запечатани.

Избягвайте изпаряването с помощта на уплътнител

Разбира се, много пари от ПДЧ с формалдехид могат да бъдат избегнати чрез прилагане на подходящ бариерен слой върху тях, който предотвратява прехода на съдържащите се в тях замърсители в газовата фаза и по този начин вредните пари. По същество става въпрос за предотвратяване на обмяната на въздух и отделянето на прах от панелите и замърсителите, които те съдържат. Това може да се направи и с печат. Няма смисъл обаче, ако отидете тук сега и запечатате нещо, което прилича на ПДЧ и може да съдържа формалдехид.

  • Прочетете още - Боядисване и запечатване на ПДЧ
  • Прочетете още - Дебелините на ПДЧ
  • Прочетете също - нивелиране на ПДЧ - различни решения

Какви мерки можете (и трябва) да предприемете

Ако в къщата ви има ПДЧ, за която се подозира, че причинява пари, първо трябва да запазите хладнокръвие и да продължите по план. Това включва например следното:

  • първо да се направи анализ на замърсителите на вътрешността
  • най-добре е да наемете експерти, които да локализират възможните опасности
  • предприемете целенасочени действия срещу изпаряването с помощта на подходящи и разумни мерки

Ако във вашия дом се открие висока концентрация на формалдехид, най-добре е да се отстрани причината. Това може да стане например чрез замяна на мебели от ПДЧ с формалдехид за мебели от масивно дърво.

Какви други възможности има?

За съжаление често се случва, че не мебелите са засегнати, а стени, изработени от излъчващи ПДЧ. По правило те не могат лесно да бъдат заменени. Една от възможностите е например да се използва пароизолация за запечатване на панелите от вътрешността. За съжаление, тази процедура оказва влияние и върху климата в помещенията, което след това може да се наложи да се регулира от други мерки. Алтернатива е да се приложи вид уплътнение под формата на покритие за повърхностно покритие, особено ако ПДЧ е все още лесно достъпна.

Заключение

Ако се подозира формалдехид, трябва да потърсите съвет, преди да предприемете каквото и да е действие, което в крайна сметка ще свърши повече работа, отколкото да предотврати вреда.