Изчислете разстоянието между гредите - ето как работи

Ако искате сами да изградите покрив, трябва да знаете разстоянието между гредите. Няма стандарт, тъй като много фактори влияят на стабилността на покрива и варират в зависимост от вида на покрива.

Нормално разстояние между гредите

Няма общ стандарт за разстоянието между гредите. В жилищните сгради обикновено е между 50 cm и 100 cm. В новите сгради е повече между 65 см и 80 см, въпреки че са възможни и други размери, ако например са монтирани широки прозорци. В стари сгради от време на време може да се появи разстояние между гредите от 120 см. Независимо колко голямо е разстоянието между гредите, строителният инженер трябва да е помислил за нещо. Това означава, че когато строите къща, определено трябва да оставите изчислението на специалист, защото той знае какви сили действат на покрива.

  • Прочетете също - Основна информация: Изчисляване на покрива на гредите
  • Също така прочетете - Изчислете дебелината на гредите за покрива с мононаклона
  • Прочетете също - Изчислете дебелината на гредите - ето как работи

Същото разстояние между гредите важи и за покривите на гаражи, навеси за автомобили или тераси. Те отчасти зависят от това кой материал е използван за тавана. В случай на двойни стенни листове, например е посочено разстоянието между гредите. Силата на гредите също играе роля.

Изчисляване на разстоянието между гредите

Разстоянието между гредите е резултат от броя на гредите на покрива. Като пример, нека вземем навес за автомобили, който можете да построите без разрешение. Ширината на покрива е 3 m. За да се гарантира, че конструкцията е достатъчно стабилна, е желателно максимално разстояние между гредите около 80 cm. Гредите ще бъдат 10 см широки и 20 см дебели. За да изчислите необходимия брой греди, разделете ширината на покрива от 300 см на 80 см и по този начин получете необходимия брой разстояние на гредите. Резултатът: 300/80 = 3,75. Така че имате (закръглени) 3 разстояния и се нуждаете от 4 греди за това (защото един греди е от външната страна на маршрута).

Сега идва следващата формула. За да се изчисли разликата между гредите (не разстоянието между оста на гредите и оста на гредите!), първо извадете ширината на гредите от общата ширина 300 cm. Изглежда така: 300 см - (4 × 10 см) = 260 см. Сега разделете останалото разстояние на 3-те разстояния: 260/3 = 86,7. Цялата формула изглежда така: (300 см - 40 см) / 3 = 86,7 см.

Прекалено голямо ли е разстоянието за вас?? След това можете да закръглите 3,75 разстояния от първото изчисление на 4, т.е. планирайте с 5 греди. Тогава втората формула изглежда така: (300 см - 50 см) / 4 = 62,5 см. С това разстояние между гредите покривът е гарантирано стабилен дори с един слой тухла.