Изчислете дебелината на гредите - ето как работи

Силата на гредите играе важна роля при изграждането на покрив. За това обикновено отговаря конструктивен инженер. Но не боли, ако сами знаете как работи изчисляването на дебелината на гредите.

Сила на гредите

Гредите обикновено имат правоъгълно напречно сечение (съотношението е 5: 7) и винаги се монтират „изправени“. В зависимост от наклона на покрива и очакваното тегло, гредите трябва да бъдат оразмерени по различен начин. Колко тегло могат да издържат, зависи не само от размерите, но и от материала. Има греди, изработени от масивна дървесина (те вече не се използват толкова често в наши дни), масивен структурен дървен материал (рафиниран резан дървен материал, който отговаря на определени стандарти) и така наречените залепени греди (няколко слоя залепени дъски).

  • Също така прочетете - Изчислете дебелината на гредите за покрива с мононаклона
  • Прочетете също - Основна информация: Изчисляване на покрива на гредите
  • Прочетете също - Полезни знания: Изчислете дължината на гредите

Изчислете дебелината на гредите

Дебелината на гредите трябва да се изчислява отделно за всяка сграда, тъй като условията могат да се различават значително във всеки отделен случай. Изчислението се извършва най-добре от конструктивен инженер. Ако ремонтирате покрив, можете също да използвате съществуващите греди като ориентир. Тук обаче ви даваме някои улики как може да изглежда изчислението.

Изчисляване с формула

В допълнение към очакваното тегло и материал на гредите, дължината на гредите или. обхватът играе важна роля. Опростената формула изглежда така:

Височина на гредите в cm = 5 cm + (2 x ширина на опората в m)

Да приемем размах от 5 m: 5 + (2 x 5) = 15. Следователно гредите трябва да са с дебелина 15 см.

Информация за производителя

В случай на по-опростени покриви като моноскатни покриви за тераса или гараж, се прилагат опростени статични условия; кожата на покрива често е много по-лека от тази на жилищна къща (за тераса например са подходящи двустенни листове). Ако закупите ламинирани греди за покрив на вътрешен двор, ще получите информация за размерите от производителя под формата на таблици, които съдържат напречното сечение на гредите по отношение на определени неподдържани дължини. Не е нужно да правите изчисление.