Изчислете вита стълба - това е начина, по който планирате правилно

Когато се изчислява нормално право стълбище, височината на стъпалото и дълбочината на протектора трябва да бъдат хармонично комбинирани, използвайки формулата на стълбището. При изчисляване на вита стълба обаче трябва да се вземат предвид допълнителни фактори. Тук ще ви покажем как можете да включите тези точки в своето планиране.

Пешеходна зона на вита стълба

Ако е възможно, зоната за ходене на вита стълба не трябва да започва по-далеч от около 40 сантиметра от перилото. Ако зоната за ходене започва директно от парапета, тя трябва да бъде избрана малко по-широка. Самата зона за бягане обикновено трябва да бъде най-малко 50 сантиметра широка, но по-добра е бягащата зона с широчина от 60 до 80 сантиметра.

  • Прочетете също - Вита стълба като "Необходими стълби "?
  • Прочетете също - Направете стълбите привлекателни
  • Прочетете още - Предимства на стоманена конструкция за стълбите

Тъй като това обикновено не е осъществимо на спирално стълбище, както височината на стъпалото, така и дълбочината на стъпалото в зоната за ходене трябва да бъдат планирани много точно при изчисляване на спиралните стълби.

Шпиндел и минимални ширини

Ако спиралното стълбище е само допълнително стълбище, ширината на стъпалата може да бъде по-малка от 50 сантиметра при определени обстоятелства. Винтовото стълбище е единственото стълбище, което трябва да има ширина на стъпалото най-малко 80 сантиметра. Но спирално стълбище не се препоръчва като единственото стълбище.

Част от ширината на стъпалото на винтовите стълби така или иначе обикновено не може да се използва като зона на стъпалото, тъй като стъпалото директно върху шпиндела е много плитко. Независимо от това, дълбочината на стъпка в този момент не трябва да бъде по-малка от десет сантиметра.

Изчислете вита стълба

Въз основа на тези факти можете да използвате формулата на стълбището за конвенционално стълбище, за да извършите всички изчисления и за вита стълба.

  • 2 x височина на стъпка + дълбочина на стъпка = 63 сантиметра

Пример:

Ако искате да изчислите напълно новите стълби сами, не трябва да се страхувате да направите няколко стъпки в подходящ размер от картон. Така че можете да видите много по-добре какво всъщност означава, когато зоната за ходене трябва да има дълбочина на стъпка от 23 сантиметра. Ето малко пример за това как можете да приложите формулата:

  • Височина на стъпалото 20 см
  • Дълбочина на стъпката 23 см
  • Ширина на стъпката 80 см
Съвети и трикове В днешно време спирално стълбище не е задължително да бъде изградено на тънко вретено. Лека, много модерна модификация на оригиналното вита стълба може да бъде изградена около кръгла конструкция, дебела колкото рекламен стълб, например. С практична врата след това колоната може да се използва като шкаф или складово помещение, без всъщност да привлича вниманието.